ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ: Πως θα ρυθμιστεί το χρέος – Εξωδικαστικός συμβιβασμός τραπεζών – δανειοληπτών

«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.Παράλληλα, είναι κατηγορηματικός ως προς ένα νέο πακέτο στήριξης, δηλώνοντας: «Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».Ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι
του υπουργείου Οικονομίας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί δεν είναι πλέον οι πιέσεις των δανειστών, αλλά οι πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές.

Αναγγέλλει ότι για τα «κόκκινα» δάνεια προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών – δανειοληπτών και τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου ώστε να τονωθεί η απασχόληση».

Για την ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΑΠΕ ΚΑΙ BLOOMBERG:

ΣΤΟ ΑΠΕ

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λίγο μετά την ομιλία του στο Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου όπου ολοκληρώθηκε το 9ο Road Show του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Bloomberg, την Παρασκευή, καθώς αυτό βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών κρατών, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ελάφρυνση του, όπως η παράταση της αποπληρωμής.

O κ. Χαρδούβελης επεσήμανε επίσης πως δεν υπάρχει κίνδυνος η ελληνική οικονομία να πάει προς τα κάτω. «Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την Ελληνική οικονομία. Ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και φυσικά τα σπρεντ θα πέφτουν».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβληθούν άλλα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ελληνικής οικογένειας ο κ. Χαρδούβελής ήταν κατηγορηματικός. «Όχι έχουμε ξεφύγει. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG

Η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Bloomberg, την Παρασκευή, καθώς αυτό βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών κρατών, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ελάφρυνση του, όπως η παράταση της αποπληρωμής.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο υπουργός είπε πως υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό το οποίο οι δανειστές της χώρας, ΔΝΤ και Ε.Ε., προσπαθούν να διαχειριστούν. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως δήλωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών τους επόμενους μήνες ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές, οι οποίες, όπως δήλωσε, θα έβλαπταν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα TLTROs της ΕΚΤ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της επαναγοράς καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιήσεων (ABS) αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τη χώρα.

Για το roadshow του Λονδίνου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κι ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πλέον πρόθυμοι να ποντάρουν στη χώρα καθώς βλέπουν ότι υπάρχει η δυναμική ανόδου μακροπρόθεσμα και δεν επηρεάζονται από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές αναταράξεις.

MHNYMATA…

Την Πέμπτη ο κ. Χαρδούβελης έστειλε μήνυμα από την Αθήνα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προέβλεψε ότι το τρίτο τρίμηνο θα καταγραφεί για πρώτη φορά θετικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, κάθε χρόνο από το 2012, σε σχέση με όλες τις χώρες του κόσμου – δεν μιλάω για την Ευρωζώνη ούτε για ΕΕ» τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών ενόψει και της νέας εξόδου στις αγορές με 7ετή ομόλογα ως το τέλος του έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα