Σαμαράς προς Μέρκελ: Θέλω χρόνο για να κάνω τα τελευταία χιλιόμετρα

Με… άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Ηδη έχουν σταλεί μηνύματα στην κυβέρνηση, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να εμφανίζονται άκαμπτοι σε μία σειρά από ζητήματα πρώτης γραμμής. Ολο το βάρος πλέον πέφτει στην πολιτική διαπραγμάτευση. Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει την τακτική και

τις προθέσεις του Μαξίμου.

Στη φράση «Θέλω χρόνο για να κάνω τα τελευταία χιλιόμετρα» που συχνά-πυκνά αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ο κ.Σαμαράς στους στενούς του συνεργάτες, συμπυκνώνονται οι θέσεις που θα παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο την προσεχή Τρίτη ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ.Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει στο Βερολίνο με σημαντικά περισσότερα «όπλα», αλλά και εντελώς διαφορετικό κλίμα από ό,τι τον Αύγουστο του 2012, όταν έβλεπε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο την Καγκελάριο Μέρκελ, θεωρεί ότι οι εταίροι της χώρας θα αναγνωρίσουν έμπρακτα πλέον την πρόοδο που έχει συντελεστεί και θα δώσουν τις «ανάσες» που ζητάει η Αθήνα.

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.ΜΕΡΚΕΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει στη συνάντηση της Τρίτης με την Α.Μέρκελ τρία βασικά ζητήματα:

1 Φοροελαφρύνσεις. Θα καταστήσει σαφές ότι θα υλοποιήσει όλα όσα δεσμεύθηκε από το βήμα της ΔΕΘ και θα τονίσει ότι είναι κρίσιμο να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και ότι η τρόικα θα πρέπει να στηρίξει τις διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας, με δεδομένο ότι αυτές θα διευκολύνουν και την πορεία των δημοσίων εσόδων.

2 Προαπαιτούμενα. Θα ζητήσει χρόνο για την υλοποίηση ορισμένων δύσκολων σημείων, όπως είναι το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά. Θα επιμείνει ότι ήδη έχουν γίνει πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια και θα επισημάνει ότι η ύφεση «χτυπά» την πόρτα ολόκληρης της Ευρώπης και γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για την προώθηση και αυτών των αλλαγών, όπως επίσης και για την εκπλήρωση του στόχου του πλεονάσματος για το 2015.

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τις σοβαρές ενστάσεις που καταγράφονται από τον κυβερνητικό του εταίρο αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.

3 Χρέος. Θα θυμίσει την απόφαση του Εurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (υπήρχε ρητή αναφορά ότι η Αθήνα αναλαμβάνει τα ελλείμματα και η τρόικα το χρέος) και θα τονίσει ότι έχει ήδη καθυστερήσει η λήψη των οριστικών αποφάσεων. Θα επιμείνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να πιέσει έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει «κλείσει»το θέμα, κάτι που θα σημάνει και την άρση του τελευταίου εμποδίου για την οριστική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το Βερολίνο θα κατανοήσει τις ελληνικές θέσεις και πως θα υπάρξουν οι ανάλογες παρεμβάσεις έτσι ώστε να λυθούν άμεσα τα ζητήματα αυτά.

Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή της επίσημης στάσης της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επιμένει ότι όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση της τρόικας.

Η διαφορετική προσέγγιση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα φανεί στην πράξη και συγκεκριμένα θα αποδειχθεί από τις θέσεις που θα εκφράσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών όταν θα έρθουν στην Αθήνα στα τέλη του μηνός, αλλά και από τα όσα θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη οι δυο ηγέτες έχουν προηγηθεί προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ στενών συνεργατών των κ. Σαμαρά και Μέρκελ, έτσι ώστε να μην «αιφνιδιαστεί» κανείς την προσεχή Τρίτη. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσουν στο ταξίδι στο Βερολίνο οι κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σ. Βούλτεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα