ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: 2+1 ΜΗΝΥΜΑΤΑ – “ΠΑΣΟΚ χωρίς Παπανδρέου, ομελέτα χωρίς αβγά”

00:38 3/3/2013 - Πηγή: BankWars

Τρία μηνύματα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: 1. Συμμετέχει ενεργά και στηρίζει κυβέρνηση τετραετίας των τριών κομμάτων, δίνοντας έμφαση στο “όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα”. 2. Το όνομα Παπανδρέου, δε σβήνει με…καμία κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη, η αποθεωτική υποδοχή του π.Πρωθυπουργού από τους συνέδρους. 3. Η νέα

γενιά στελεχών μιλάει ανοιχτά για ανάγκη ανανέωσης που μένει στα λόγια. Χαρακτηριστική η ομιλία Ν.Ανδρουλάκη.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ – ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ

Στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ, επανήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Κινήματος. Σε όσους πρότειναν ή υπονόησαν τήρηση αποστάσεων από την κυβέρνηση συνεργασίας, διατύπωσε ένα κατηγορηματικό «όχι». «Είναι μέγα θέμα η ύπαρξη και η αντοχή της κυβέρνησης και μάλιστα σε βάθος τετραετίας, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή». Σε όσους πρότειναν ή υπονόησαν αλλαγή στρατηγικής και τήρηση αποστάσεων από την κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι μια τέτοια στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Βενιζέλου.

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πανηγυρική είσοδο έκανε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους συνέδρους, οι οποίοι φώναζαν το όνομά του, όμως απουσίαζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά την είσοδό του στον χώρο του Συνεδρίου, στο βήμα είχε ανέβει ήδη ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αναγκάστηκε να καθυστερήσει την έναρξη της ομιλίας του και η διαδικασία διακόπηκε για περίπου δέκα λεπτά, καθώς οι παριστάμενοι, όρθιοι και οι περισσότεροι και με χειροκροτήματα, υποδέχτηκαν τον τέως πρόεδρο του Κινήματος.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα: «το ΠΑΣΟΚ είν΄ εδώ, ενωμένο, δυνατό» και «Να΄τος, να΄τος ο πρωθυπουργός».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

- Ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να έχει τον έλεγχο όλων των υπουργείων που δίνουν όφελος και να χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ τις δυσάρεστες, τις λεγόμενες «μνημονιακές» αποφάσεις. «Όποιος επιχειρήσει να παίξει με τα θέματα αυτά, μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος των περιστάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι δεν αντέχει η χώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και υπενθύμισε ότι υπάρχουν προτάσεις νόμων του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή.

- Απαντώντας σε αιχμές συνέδρων για την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αναρωτηθούν όλοι για το πως έγινε η αναδιάταξη πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και πότε επήλθε η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνη με την παραδοσιακή βάση του.

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των κυβερνητικών κομμάτων, όταν αυτή αλλάξει. Κατά τον κ. Βενιζέλο χρειάζεται πολιτικός και οικονομικός χρόνο να ανακάμψει η χώρα, χρειάζεται μια κυβέρνηση με το μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας. Επίσης, είπε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα μπορεί να πει καθαρά στους εταίρους μας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν μέτρα, μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται την επείγουσα ανάγκη κοινωνικής συνοχής, που θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους, που θα χειριστεί την ελληνική προεδρία της ΕΕ, που θα διασφαλίζει στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που θα σέβεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα κόμματα που τη συγκροτούν, που θα αποτρέπει την εγκαθίδρυση μονοκομματικού ή τρικομματικού κράτους, που θα διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μια κυβέρνηση που δίνει σε καθημερινή βάση τη μάχη κατά την ανευθυνότητας της δημαγωγίας και του τυχοδιωκτισμού.

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από το Συνέδριο αισιόδοξο και δυνατό, πετυχαίνοντας την ολική του επαναφορά».Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό.

- Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.

- Απαντώντας σε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τον επικρίνουν για την απόφασή του να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα είπε: «Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι γνωστό τι στάση κράτησε ο καθένας. Ας είμαστε συνεπείς τουλάχιστον με τον εαυτό μας». Συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την αλλαγή πλεύσης στελεχών που πήραν μέρος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

- Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απευθύνθηκε πολλές φορές στη βάση του κόμματος, την χαρακτήρισε ηρωική που άντεξε το κλίμα των εκλογών του Μαίου και του Ιουνίου και στήριξε το κόμμα. “Αισθάνομαι, συναισθάνομαι και καταλαβαίνω τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης ήρθαν να πούνε τις αγωνίες τους. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αντιφατική στάση των στελεχών που πήραν μέρος σε καθοριστικές αποφάσεις, που πρωταγωνίστησαν στο κόμμα και την κυβέρνηση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο”.

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι μιλάνε για ανανέωση αλλά κανένας δεν θέλει να φύγει από το κάδρο

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Σύνεδροι από τη νεολαία του έκαναν εντυπωσιακή υποδοχή με χειροκροτήματα, συνθήματα “Νίκο μαζί στη νέα εποχή” και με κόρνες. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε δυναμική εμφάνιση και ζήτησε ρήξεις, ανατροπές αλλά και ενότητα. “Το ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του 90 αλλάζει μόνο στα λόγια. Όλοι μιλάνε για ανανέωση αλλά κανένας δεν θέλει να φύγει από το κάδρο. Να μην φύγουμε από το συνέδριο δύο κόμματα, το εκλεγμένο και οι αυλές. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ αλλά τι θέση έχει στην κοινωνία; Δεν μπορεί να εκφράζεται από όσους έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία, που βρέθηκαν με εύκολο χρήμα”.

- Εντύπωση προκάλεσε η επαναδιατύπωση της πρότασης του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: “Δεν ζητάω να φύγουμε από την κυβέρνηση αλλά να μην μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση υφιστάμενοι τη φθορά”.

- Ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα και οφείλει να είναι ο εγγυητής αυτής της σταθερότητας. “Ποτέ δεν παίξαμε τον ρόλο του κομπάρσου, αλλά η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν δικαιολογεί τη ιδεολογική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ” τόνισε.

- Ο Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει “να ξαναγυρίσει στη βάση του αν θέλει να έχει μέλλον”, ενώ σημείωσε πως η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση ήταν σωστή, συμπλήρωσε όμως πως το κεντρικό δίλημμα είναι “ποια πολιτική θα έχει η κυβέρνηση που υπηρετούμε”.

- Ο Γιάννης Κουτσούκος υπογράμμισε ότι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται στη βάση μιας ειλικρινούς επικαιροποίησης της κυβερνητικής συμφωνίας.

- Ο Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ζητήσει να υπάρξει επανατοποθέτηση στην τρικομματική κυβέρνηση “ως προς τις κοινές δεσμεύσεις που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες”, ενώ είπε πως δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα.

- Το ιστορικό στέλεχος Γιάννης Καψής επέκρινε ορισμένους συντρόφους που αλληθωρίζουν -όπως είπε- προς το “συνονθύλευμα της αριστερής κωλοτούμπας” και τους κάλεσε να προσέξουν. Έκανε λόγο για “φοβισμένα παληκάρια που κατεβαίνουν από το τρένο”.

- Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος επανέφερε την πρότασή του κατά της σμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

- Άνοιγμα στη νέα γενιά στελεχών και εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή ζήτησαν με δηλώσεις τους κάποια στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε να μην υπάρξουν συμμαχίες και συνεργασίες τύπου “Ελιά”, γιατί αυτά -όπως είπε- είναι ξεπερασμένα σχήματα.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, μηνυματα, παπανδρεου, ομελετα, μηνυματα, έως ότου, γιώργος παπανδρέου, κατερινα μπατζελη, νέα, κυβερνηση, εκλογες, δημαρ, λύση, βουλη, συριζα, βενιζελος, γερουλανος, ομιλια, νεα δημοκρατια, τραπεζες, ιουνίου, εμφάνιση, συμμετοχή, δίλημμα, σηφουνάκης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, κομματα, βημα, ηγεσια, θεμα, καθημερινη, μεγα, νεα μετρα, οικονομια, παιχνιδια, ανδρουλακης, βγαινει, γιώργος παπανδρέου, δηλωσεις, δίλημμα, εγινε, ευκολο, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ενεργα, εμφάνιση, έως ότου, ιδιο, ομιλια, ιστορικο, καψης, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, ληψη, λύση, λογια, λογο, νεα γενια, νεολαια, παντα, οδυσσεας, ονομα, οφελος, ρεππας, ρολο, συζυγο, σειρα, σηφουνάκης, συμμετοχή, συνθηματα, σχηματα, τεως, φορα, χρηστος, αυλες, δημητρης, δικαιωματα, εμφαση, χωρα, ιουνίου, παυλος, θεματα
Τυχαία Θέματα