Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήρθε η σειρά των εταίρων να κάνουν πίσω – “Κόκκινες γραμμές” για εργασιακά, συντάξεις

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επισήμανε ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας

έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης» και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Κυβερνητική πηγή: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, άρα ούτε δημοψήφισμα – Συμφωνία τον Μάιο

Δεν υπάρχει αδιέξοδο άρα δεν χρειάζεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή προκήρυξη εκλογών, διαμηνύει κυβερνητική πηγή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμησε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα κλείσει εντός του Μαΐου.

Ωστόσο τα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση παραμένουν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του ΦΠΑ είναι ακόμα ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στα εργασιακά Αθήνα και εταίροι τα βρίσκουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όπως φαίνεται αποφεύγεται το μέτρο των ομαδικών απολύσεων.

Το ασφαλιστικό παραμένει επίσης ανοικτό και η προσπάθεια είναι τα υπάρξει σύγκλιση με κόψιμο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ψαλίδισμα των υψηλών επικουρικών.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μια ανακοίνωση που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επεδίωκε η Αθήνα, με τα χρονικά περιθώρια ωστόσο να στενεύουν ασφυκτικά, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα