Στουρνάρας κατά Προβόπουλου στη Βουλή: Δεν με ενημέρωσε για την Attica Bank, έσωσα την τράπεζα από τα βράχια

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση του διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση της Attica Bank, ο κ. Στουρνάρας

άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.

«Ο κ. Προβόπουλος ίσως έχει ψυχολογικά, επειδή οι εξελίξεις δεν τον δικαίωσαν σε αποφάσεις που πήρε όταν ήταν αυτός διοικητής. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν ο ίδιος διοικητής.

Μεγάλη επιτυχία της ΤτΕ που επέμεινε στο θέμα της Attica Bank», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης διέψευσε τα όσα έχει καταθέσει ο Γ. Προβόπουλος στην εξεταστική, τονίζοντας ότι δεν τον ενημέρωσε ποτέ ποτέ για τα προβλήματα της Attica Bank όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορούσε να εξυγιάνει την Attica Bank όταν ήταν διοικητής. Δεν το έκανε, το έκανα εγώ. Η τράπεζα πήγαινε στα βράχια», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ερωτώμενος σχετικά.

Όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα από το 2000 έως σήμερα, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

«Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».Από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των Μέσων Ενημέρωσης, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι.Στουρνάρας, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, που ερευνά τη νομιμότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Μέσων Ενημέρωσης είναι, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, από τους χαμηλότερους. Προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η κατάθεσή του συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως έγινε παράνομη έφοδος στα γραφεία της γυναίκας του και ακολούθησε επιτόπιος έλεγχος από αναρμόδια όργανα.

«Έχει κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι αναθέσεις στην εταιρεία της συζύγου του έγιναν πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή για την κρίση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης. Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση από το 2008, όταν η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα…».

Δεν ισχύουν τα περί αφελληνισμού των τραπεζών

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένα στελέχη στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

«Είναι καλό να μιλούν την ελληνική γλώσσα, πράγμα δύσκολο, ωστόσο από την άλλη πλευρά στις επιτροπές δεν είναι κακό να υπάρχει ξένος γιατί μεταφέρει τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης υποστήριξε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα «αφελληνισμού» των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα