ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΡΘΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΛΛΑ…ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ – ΤΟ EUROGROUP ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ


Σε θετικό κλίμα και σε ήπιους τόνους κινήθηκε η συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες ήρθαν πιο κοντά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προβάλει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, ωστόσο πρακτικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει την ώρα που η Ελλάδα καίγεται για ρευστότητα,

καθώς και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Eurogroup και όχι η Γερμανία.

Η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης, ζήτησε τη συνεργασία της Γερμανίας για τη Siemens, ωστόσο έστειλε στις…καλένδες τις γερμανικές αποζημιώσεις, χαρακτηρίζοντας το θέμα ηθικό και όχι υλικό.

Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε η Καγκελάριος, σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι σαφή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα κρίνει η Γερμανία εάν τα μέτρα είναι επαρκή.

Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε η Καγκελάριος, ενώ σημείωσε ότι είχε μια διάθεση καλής συνεργασίας με τον Α. Τσίπρα.

«Μπορούμε να θίξουμε και τα δύσκολα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι ζεστές, θερμές και ουσιαστικές.

“Θα εξετάσουμε το ζήτημα χρηματοδότησης μίας τράπεζας για την ανάπτυξη της Ελλάδας”, δήλωσε η Καγκελάριος ερωτώμενη σχετικά.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση, και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη.

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» δήλωσε η καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

“Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαρακτήρισε στοίχημα την εφαρμογή γενναίων και μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της πενταετούς λιτότητας στην ελληνική οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να καταρριφθούν τα στερεότυπα για τους δύο λαούς.

Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά της Ελλάδας, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Siemens, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

«Από κοινού πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας, μέσω της συνδρομής στην υπόθεση της Siemens», δήλωσε ο Α. Τσίπρας.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε ότι «το θέμα του κατοχικού δανείου δεν είναι υλική διεκδίκηση, είναι ηθικό θέμα. Οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν».

“Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις”, απάντησε ενοχλημένος σε σχετική ερώτηση.

«Θα συζητήσουμε ξανά για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων η κυρία Μέρκελ είπε ότι για το Βερολίνο το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι’ αυτό -όπως τόνισε- δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος το οποίο θα συνεχιστεί.

«Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Με κάθε επισημότητα υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας η γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ μετά το σημαντικό ραντεβού θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας.

H συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η οποία δεν θα «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο πρωθυπουργός εν όψει της συνάντησής του με την καγκελάριο.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμα: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά -σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια.

» Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς -την κυβέρνηση.»

Οι ελληνικές προτάσεις

Τις ελληνικές προτάσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ ως απόδειξη της βούλησής του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι τελικές προτάσεις της Αθήνας οριστικοποιήθηκαν σε νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7, το απόγευμα της Κυριακής

Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναμένεται να στείλει το πακέτο μέτρων στους θεσμούς την Τρίτη και να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup, το οποίο και θα φέρει σταδιακή εκταμίευση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα της ρευστότητας.

Το πακέτο των ελληνικών προτάσεων περιλαμβάνει εμβάθυνση, εξειδίκευση, και ποσοτικοποίηση των αξόνων που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους εταίρους, και οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο.

Δεν προβλέπονται υφεσιακά μέτρα, αλλά ούτε προτάσεις που θα προκαλέσουν ελλείμματα, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει (για το 2015) η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1.5% του ΑΕΠ. Επίσης η υλοποίηση θα γίνεται σταδιακά ενώ απαιτείται γοργός ρυθμός νομοθέτησης.

Η επίσημη ατζέντα

Θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν στο Βερολίνο Τσίπρας και Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση.

Τι περιμένει η γερμανική πλευρά

Στη Γερμανία, πάντως, είναι έκδηλη η διάθεση να πέσουν οι τόνοι και η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, ενώ, αναμένουν μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων από τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε τήρησαν «σιγή ιχθύος» τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν στέλνει μηνύματα.

Ενα από αυτά ήλθε από τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της καγκελαρίου, Φόλκερ Κάοντερ, ο οποίος έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Δεν σκεφτόμαστε τρίτο πακέτο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες, πρέπει να διαγράψει τα προνόμια των εφοπλιστών. Εχει μια τελευταία ευκαιρία γιατί ο χρόνος τελείωσε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών.

Αυστηρά είναι, πάντως, τα μηνύματα, από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, με το περιοδικό Spiegel να δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το κόμμα που συγκυβερνά με την Ανγκελα Μέρκελ δείχνει να χάνει την υπομονή του με την ελληνική κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του SPD, τόνισε ότι περιμένει μια νέα αρχή και από τις δύο πλευρές.

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας από την Αθήνα. Στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Keywords
μερκελ, μηδεν, τσιπρας, μηδεν, καθημερινή της κυριακής, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, siemens, νατο, τραπεζες, επιμηκυνση, αθηνα, νέα, φως, αεπ, σόιμπλε, σημαίνει, spiegel, spd, μμε, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αεπ, βερολινο, γερμανια, δουλεια, θεμα, μμε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, ωρα, siemens, αγημα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, βοηθεια, βραδυ, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, επιτυχια, ευρωπη, υπομονη, υποθεση, θετικο, ηθικο, καιγεται, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κομμα, λογο, μηνυματα, νατο, νομικη, πρωι, ραντεβου, συζητησουμε, συνεχεια, σκεψεις, σόιμπλε, τριτη, υλοποιηση, φορα, χρονος, οδυνη, εφαρμογη, ερωτησεις, ηγετες, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, πακετο, πηγες, σημαίνει, spd, spiegel, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα