Watsa: Προϋπόθεση για επενδύσεις οι μεταρρυθμίσεις – Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα

«Πολύ γόνιμη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa τη συνάντηση που είχε η ομάδα των μεγαλοεπενδυτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για επενδύσεις αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα

θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Prem Watsa:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας.

Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπειακαι μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σήμερα η ομάδα των μεγαλοεπενδυτών που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

O πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νέου νόμου, απευθύνοντας κάλεσμα για επενδύσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα το σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Πρεμ Ουάτσα, ήδη συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank όσο και της Grivalia, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποσταλεί μήνυμα σταθερότητας προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδας και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Πρόσφατα επένδυσε και στον ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στο νέο μέτοχο, με την Eurobank να διατηρεί το 20%. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η Paulson & Co, του Τζον Πόλσον, διαθέτει συμμετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9%, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7%, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

Ο καθένας από τους ξένους μεγαλοεπενδυτές για τους δικούς του λόγους, όπως επισημαίναμε στις 26 Ιανουαρίου στο bankwars, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοw για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, κυρίως δε, μετά τη σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έχουν εκφραστεί θετικά για τη “συμμόρφωση” της ελληνικής πλευράς με το πρόγραμμα του κουαρτέτου, η εξέλιξη της υπόθεσης της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, τους οδηγεί στο να δυσπιστούν σοβαρά για το κατά πόσον οι προθέσεις που διακηρύσσει η κυβέρνηση έχουν σχέση με τις πρακτικές που τελικά ακολουθούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα