Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές, παρουσία Γιούνκερ: Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας

Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές για τα εργασιακά, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γιούνκερ. «Η ανάκαμψη

δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», τόνισε ο Α. Τσίπρας, εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

Ο Γιούνκερ στο Μαξίμου

Καλωσορίζω τον φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή όχι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με τη σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και φέτος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τη πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα καθώς η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα είπε από την πλευρά του ο Γιούνκερ.

Σήμερα η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση αν και όχι ακόμη ενθαρρυντική τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Απελευθερώνονται κονδύλια για την Ελλάδα συμπλήρωσε ο κ. Γιούνγκερ. Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων είπε επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Η συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο

Την θέση ότι ποτέ δεν παρακολούθησε την παράλογη λογική όσων ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά τη συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλο.

Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πράγματα που ταιριάζουν ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής.

“Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται” τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του στην Ελλάδα και για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στη μεταναστευτική κρίση.

“Θα ήθελα να υπάρχει εθνική «ιδιοκτησία» των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα. Εάν σήμερα κάνουμε σωστά αυτό που μας επιτάσσει η πραγματικότητα να κάνουμε, θα προσφέρουμε χρήσιμη υπηρεσία στις επόμενες γενιές.

Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα τίμημα που οφείλει να καταβάλλει στις Βρυξέλλες, είναι επένδυση για το μέλλον των νέων” υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν. ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για το κουράγιο των Ελλήνων και ιδιαίτερα των φτωχότερων κοινωνικών τάξεων.

“Στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται να προστεθούν και άλλα” είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει πλήρης άγνοια πολλών Ευρωπαίων για την πραγματικότητα στην Ελλάδα.

“Υποστηρίζω ότι απ’ όλους τους πολιτικούς άνδρες στην Ευρώπη εγώ είμαι αυτός που γωρίζω καλύτερα την Ελλάδα και τους Έλληνες” επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

«Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Juncker».

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του Γιούνκερ, στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα