ΣΟΪΜΠΛΕ: Να βοηθήσουμε την Κύπρο να μην χρεοκοπήσει – Υπάρχει κίνδυνος μετάσταστης της κρίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ομιλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Κάτω Βουλή, ενόψει της ψήφισης του πακέτου διάσωσης της Κύπρου.

Αν η Κύπρος αφήνονταν να χρεοκοπήσει, τότε θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος μετάστασης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε

ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να μοιραστεί το κόστος της διάσωσης της.

Κατά τον ιδιο, αν και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την κρίση της ευρωζώνης εξακολουθεί να πιέζει τις αγορές, ωστόσο έχει αμβλυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Τόνισε ακόμη πως η κυπριακή κρίση ανέδειξε την ανάγκη τραπεζικής εποπτείας.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αποδεικνύει ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων φέρνουν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά επανέρχεται και η αξιοπιστία των αγορών.

Πράσινο φως για το κυπριακό πακέτο στήριξης

Με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να εγκριθεί στη γερμανική βουλή το πακέτο στήριξης της Κύπρου, ύψους 9 δις ευρώ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε χθες ασφαλιστικά μέτρα.

Όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδα, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας εξετάζει σήμερα στην ολομέλεια το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Θα γίνουν συνολικά 5 ονομαστικές ψηφοφορίες, 3 για την Κύπρο κι άλλες δύο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Χθες λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο αιτών ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να αποτραπεί η σημερινή έγκριση του πακέτου στη Βουλή. Το Δικαστήριο δεν έδωσε πληροφορίες για το όνομα του αιτούντος ούτε και την αιτιολογική βάση της απόρριψης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα