ΤΕΛΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

00:45 4/2/2015 - Πηγή: BankWars

[UPD] ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ REUTERS – ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ “ΦΩΤΙΑ” – “ΟΧΙ” ΣΕ ΟΛΑ – ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ – Η Γερμανία θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας

να πάρει πίσω τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε τις πρώτες ημέρες της θητείας της και να υπαναχωρήσει στις οικονομικές πολιτικές στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνούς δανειστές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει δει το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο έχει προετοιμαστεί για συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης την Πέμπτη (σ.σ. EWG). Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν την απάντηση του νομισματικού μπλοκ στις απαιτήσεις της Ελλάδας για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον τερματισμό των περικοπών και το ξήλωμα ορισμένων μη δημοφιλών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο τονίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τις προγραμματικές της θέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλά οι υπουργοί της έχουν ήδη υποσχεθεί δημόσια την αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και την επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για όσους παίρνουν χαμηλές συντάξεις.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια ξεκάθαρη και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά» σημειώνεται στο γερμανικό έγγραφο, αναφερόμενο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι απόσυρση μέτρων), που θα καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διοίκηση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς» τονίζεται.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής βοήθειας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και μεγαλύτερα περιθώρια για την τόνωση της ανάπτυξης. Επιπλέον έχει σαν στόχο να βάλει τέλος στην εποπτεία των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα, οι τριμηνιαίες επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει για τους περισσότερους Έλληνες συνώνυμες της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνει το Reuters.

To γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η τρόικα ως έχει. Ζητεί επίσης από την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή χρεών έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που της χορηγήθηκαν υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών της χώρας.

Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν από την πληρωμή τόκων της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να κλείσει το εναπομένον κενό στον προϋπολογισμό του 2015, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.

Η Γερμανία ζητεί επίσης από την Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία μείωσης της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμόσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τον ισχύοντα κατώτατο μισθό και να διευρύνει την αποκέντρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το Βερολίνο ζητεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αερολιμένων, επιχειρήσεων ενέργειας και ακινήτων και να υποστηριχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

«Στην βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα – σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» αναφέρεται στο έγγραφο.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές θέσεις, οι οποίες δείχνουν να μη συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Α. ΜΕΡΚΕΛ: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ – ΣΟΪΜΠΛΕ: Ξεχάστε το κούρεμα

ΚΥΚΛΟΙ ΣΟΪΜΠΛΕ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ – ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Εμμένουμε στη θέση μας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος A. Μέρκελ από το Βερολίνο.

Η ίδια σημείωσε ότι “ανυπομονεί” να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι δεν βλέπει διαφοροποιήσεις “επί της ουσίας” στο πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της η Ελλάδα;

H γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η όλη συζήτηση για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, η αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης ξεκινά το 2020 ενώ τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Συνεπώς το πρόβλημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι το χρέος, αλλά η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, εκτιμά το γερμανικό υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

FAZ: Νέα πρόταση για απομείωση χρέους

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά προτείνει την ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τις μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ το ύψος των απαιτήσεων του EFSF για τη διάσωση των τραπεζών ανέρχεται στα 30 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10,9 δις ευρώ που δόθηκαν για περαιτέρω ανακεφαλοποιήσεις.

Σε αντάλλαγμα το EFSF θα λάβει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων όμως ανέρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, μόλις στα 8 δις ευρώ. «41 δις έναντι 8 δις, δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», ακούγεται στο Βερολίνο, σύμφωνα με την FAZ.

ΣΟΙΜΠΛΕ: Μην υπόσχεστε τίποτα στην Ελλάδα για το χρέος της!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου στο MEGA, ο o υπουργός Οικονομικών της Γερμανλαις . Σόιμπλε φέρεται να ζήτησε από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, όπως και από τον Γιούνκερ, η Κομισιόν να μην προχωρήσει σε υποσχέσεις και παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα, για θέματα που αφορούν στο ελληνικό χρέος.

Το Βερολίνο θέλει να έχει από πρώτο χέρι ολοκληρωμένη εικόνα για τις ελληνικές θέσεις, πριν πάρει οριστικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη είναι μία ευκαιρία να μάθουν οι Γερμανοί τις ελληνικές θέσεις. Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να δώσει ένα πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, αλλά με τη σειρά του θα πάρει και την πρώτη γεύση των προθέσεων του ίδιου του κ. Σόιμπλε.

Με την πρώτη αυτή γεύση των προθέσεων της Αθήνας, όπως θα έχουν παρουσιαστεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θα ταξιδέψει και η καγκελάριος Μέρκελ στις ΗΠΑ, για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Keywords
γερμανια, κυβερνηση, νεα κυβερνηση, τσιπρας, γερμανια, κυβερνηση, διεθνές νομισματικό ταμείο, αποκαλυψη, reuters, εγγραφο, νέα, ελλαδα, ewg, μπλοκ, αναδιαρθρωση, αθηνα, συριζα, υπουργοι, αποσυρση, τροικα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, efsf, τραπεζες, αεπ, μερκελ, κουρεμα, χρεος, faz, δις, mega, σόιμπλε, ηπα, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αεπ, βερολινο, δανεια, ηπα, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, υψος, mega, reuters, αυξηση, αποκαλυψη, βρισκεται, γευση, γινει, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, δειχνει, δις, δωσει, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, εκπαιδευση, επενδυσεις, εφημεριδα, ιδια, θεσεις εργασιας, εικονα, μπλοκ, νεες θεσεις εργασιας, ουσιαστικο, πεμπτη, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, φορολογια, χερι, εφαρμογη, efsf, faz, γερμανο, μεινει, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα