Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ “τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε” – Η “απατημένη” Ελλάδα θα τα μάθει στη Μάλτα…

23:54 6/4/2017 - Πηγή: BankWars

Πυκνή ομίχλη και καμία «διαρροή», που να δίνει στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών έναντι της Αθήνας και για το κλίμα που θα συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στη Μάλτα, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη συνάντηση, ταξίδεψαν μαζί για την Μάλτα, όπου βρίσκεται ήδη η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παραμένει βασικό σενάριο ότι στη Βαλέττα θα υπάρξει μια κατ’

αρχήν συμφωνία, ένας ‘αρραβώνας”, που θα επιτρέψει στην τρόικα να επανέλθει αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα, ώστε να “καραρογραφούν” οι κρίσιμες λεπτομέρειες του Staff Level Aggreement.

Μιας συμφωνίας, που ούτως ή άλλως, θα είναι “βαριά” για την Ελλάδα.

Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, προβλέπει την επιβολή μέτρων ύψους 1% για το 2019 το οποίο θα εξασφαλιστεί από την περικοπή των συντάξεων και 1% το 2020 από την μείωση του αφορολογήτου. Τα μέτρα του 2020 όμως, μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

Παραμένει τόσο “θολό” το τοπίο σχετικά με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ώστε τα σενάρια που κυκλοφορούν να είναι εντελώς διαφορετικά: Κάποια σενάρια μιλούν για δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018, επαναφέροντας την αρχική άποψη του ΔΝΤ ότι εκείνη τη χρονιά δεν είναι εφικτή η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, εάν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές. Κάποια άλλα σενάρια, αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε, πιεζόμενος από την Α.Μέρκελ αλλα και τους σοσιαλδημοκράτες του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, φέρεται διατεθειμένος για μικρές, αλλά κρίσιμες υποχωρήσεις ως προς τις αρχικές του θέσεις.
Χθες πάντως, είπε ότι βλέπει πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, αλλά δήλωσε αβέβαιος για το αν αυτό θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Μάλτας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλευρά του ΔΝΤ, επίσης δε έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα