EKT: Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών

19:58 6/4/2017 - Πηγή: BankWars

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρότεινε τα μεγάλα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπόκεινται σε πιο αυστηρές κεφαλαιακές ρυθμίσεις και εποπτικούς ελέγχους.

Αν η πρόταση της ΕΚΤ στα κράτη της Ε.Ε. εγκριθεί, θα αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες,

καθώς και για τις βρετανικές τράπεζες μετά το Brexit.

H πρόταση, την οποία έχει δει το Reuters, αναφέρει πως το προσχέδιο νόμου για τις ξένες τράπεζες που βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση πρέπει να γίνει ακόμα πιο αυστηρό.

Οι κανονισμοί που περιλαμβάνει το προσχέδιο, τους οποίους έχει πρότεινε η Κομισιόν το Νοέμβριο, απαιτούν από τις ξένες τράπεζες με σημαντική παρουσία στην Ε.Ε. να συνδυάσουν τις δραστηριότητες τους στην περιοχή σε μια ανεξάρτητα κεφαλαιοποιημένη μητρική εταιρεία.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί πως οι ξένες τράπεζες που είναι κατηγοριοποιημένες ως συστημικές ή έχουν ενεργητικό τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., θα είναι σε θέση να αντέξουν απώλειες χωρίς την στήριξη από την έδρα τους στο εξωτερικό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ ζητάει τώρα ο νόμος να γίνει ακόμα πιο αυστηρός και να προβλέπει την συμπερίληψη των υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών στη μητρική εταιρεία. Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ξένες τράπεζες.

Το προσχέδιο νόμου της Κομισιόν εξαιρούσε από την πρόταση τα υποκαταστήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα