ΣΕΙΣΜΟΣΗΜΟ: 100-150 ευρώ το χρόνο για ασφάλιση ακινήτων – Νέο βάρος για τους ιδιοκτήτες

Νέο βάρος στα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν φτάσει στα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας εξαιτίας της πληθώρας φόρων και τελών που τα βαρύνουν. Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περί επιβολής «σεισμόσημου» στα ακίνητα επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.Σε συνέντευξή του στo Mega, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα με πάρα πολύ προσοχή χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο αλλά ταυτόχρονα πρέπει

να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναπάθουμε τις ζημιές που πάθαμε στο παρελθόν».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα υπάρξει η ελαχιστότατη επιβάρυνση στους πολίτες». «Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το “σεισμόσημο” μεταφράζεται σε περίπου 100 – 150 ευρώ ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση.

Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

Η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση ενώ ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η FYROM, η Βουλγαρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα το 1999 οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δισ. ευρώ από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης η χώρα μας είναι αδύνατον αν χρειαστεί να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις πυρκαγιές του 2007.



Keywords
Τυχαία Θέματα