ΚΥΠΡΟΣ: Πουλάει γη η εκκλησία για να κρατήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Η εκκλησία της Κύπρου σκοπεύει στην πώληση γης προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, οπως αποκάλυψε ο προκαθήμενος της εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Μιλώντας στη StockWatch ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για να πετύχει το στόχο αυτό. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο», παραδέχεται, αλλά «με επιμονή και υπομονή θα επιτευχθεί και η εκκλησία δεν θα χάσει το ψηλό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που διατηρεί στην Ελληνική Τράπεζα εδώ

και δεκαετίες».

Η κρίση στον τραπεζικό τομέα, η συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλούν, όπως τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, ετήσιες απώλειες κατά τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου €3 εκ. που ήταν έσοδα από μερίσματα προερχόμενα από τις τρείς κυπριακές τράπεζες.

Η εκκλησία δεν διαθέτει σήμερα ρευστό για να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, παραδέχεται, και εξηγεί ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα προχωρήσει στην πώληση ελκυστικών τεμαχίων γης.

«Αυτό που θα πράξω», σημείωσε, «θα είναι η πώληση οικοπέδων ή μερικής έκτασης γης η οποία να είναι επιλεκτική και ελκυστική».

Η εκκλησία επιθυμεί παράλληλα να αγοράσει αξιόγραφα σε χαμηλή τιμή από διάφορα ταμεία προνοίας, τα οποία θέλουν να «απαλλαγούν», κατά την έκφραση του, για να μην υποστούν περαιτέρω ζημιά. Θα ενθαρρυνθούν παράλληλα και άλλοι επενδυτές προς αυτή
την κατεύθυνση.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι μέσα στις προσεχείς λίγες βδομάδες αναμένει εξελίξεις από ξένους επενδυτές, κυρίως από τη Ρωσία, οι οποίοι, όπως τόνισε, ενδιαφέρονται και για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και για την αγορά εκκλησιαστικής γης.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της εκκλησίας, είπε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με διάφορα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, καθώς και με ρώσους μεγιστάνες για να εξασφαλίσει δάνειο ύψους €100 εκ.

«Εάν καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή θα αποφευχθεί η πώληση εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας και το ποσό που θα εξασφαλιστεί από δανεισμό θα διοχετευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Θέλει μείωση μισθών κατά 15%

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά ανοικτά πλέον για λειτουργικά ζητήματα στην Ελληνική Τράπεζα.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι λειτουργικές δαπάνες περιλαμβανομένου και του μισθολογίου θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω στην Ελληνική Τράπεζα.

Το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, είπε, είναι ένα καλό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση, όχι όμως αρκετό για να μειωθούν σημαντικά οι λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού.

«Θα καλέσω το ΔΣ της τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των απολαβών του προσωπικού κατά 15% ενώ παράλληλα θα ζητήσω τη σύγκληση άτυπου συμβουλίου της τράπεζας για να δούμε πως προχωρά ο όμιλος.

Επαφές με πρόεδρο και διοικητή

Όπως αποκάλυψε, το βράδυ της Κυριακής είχε δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας συνέφαγε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Τόνισα και στους δύο ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια στη λήψη αποφάσεων για να βγάλουμε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από τα αδιέξοδα που έχει βρεθεί».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, προς τους συνομιλητές του υπέδειξε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιβολή φορολογιών, να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια σε συνδυασμό με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και να υπάρξει σχεδιασμός έργων ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναχαιτιστεί η ανεργία.

«Δεν πρέπει να αφεθεί ο κόσμος στο έλεος του Θεού», παρατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος.

«Επεσήμανα, τόσο στον πρόεδρο της δημοκρατίας, όσο και στον διοικητή της ΚΤ ότι θα πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού η πρώτη κατοικία και να αποφευχθεί ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική».

Επί του ζητήματος αυτού ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη και τον διοικητή να αφήσουν τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που θα προκύψουν από την έκτακτη συνέλευση των μετόχων, να πάρουν αυτά την απόφαση για διαχωρισμό ή όχι της τράπεζας.

«Ο διαχωρισμός να γίνει από τους νέους επενδυτές. Γιατί να χρεωθεί με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση και η ΚΤ» διερωτήθηκε ο προκαθήμενος της εκκλησίας.

Δεν πρέπει να ξεπουληθεί, σημείωσε, η περιουσία του κόσμου. «Ο λαός θα ξεσηκωθεί και δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα