Σε σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία, λέει η Berenberg – Παραμένει το πολιτικό ρίσκο

Στο β’ τρίμηνο, η Ελλάδα δεν κατάφερε οριακά να καταγράψει τον πρώτο θετικό ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 2008, υπογραμμίζει η Berenberg.

Ωστόσο, η πτώση του ΑΕΠ κατά 0,2% είναι η ηπιότερη από το β΄τρίμηνο του 2008 και αυξάνει τις προσδοκίες ότι η χώρα θα καταγράψει εντός του έτους την πρώτη αύξηση της παραγωγής από τις αρχές της κρίσης, σημειώνει ο οίκος.

Παράλληλα, τονίζει ότι μια απλή τεχνική αφαίρεσης της εποχικότητας των στοιχείων δείχνει ότι το

ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει και το τέλος της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την βραχύβια ανάκαμψη στα τέλη του 2009.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η αναβάθμιση που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο στην ΕΛΣΤΑΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων από το 2012. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα τρέχοντα στοιχεία με μια δόση επιφυλακτικότητας.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η βελτίωση στο ΑΕΠ επιβεβαιώνει ουσιαστικά την μεγάλη ανάκαμψη στους δείκτες εμπιστοσύνης που καταγράφεται από το 2012. Η οξεία φάση της κρίσης έχει περάσει, ενισχύοντας το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, σημειώνει. Ωστόσο, τα «απόνερα» της μεγάλης ύφεσης θα γίνονται αισθητά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, σημειώνει ότι η βελτίωση του ΑΕΠ δύσκολα θα περιορίσει το μεγαλύτερο ρίσκο για τη χώρα, που παραμένει το πολιτικό. Μόνο περισσότερες θέσεις εργασίας και μια ισχυρή ανάκαμψη θα δώσουν στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού σημαντικές πιθανότητες να επικρατήσουν έναντι της αριστερής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.

Όμως, η ανάκαμψη δείχνει ότι η χώρα είναι σε σωστό δρόμο και ενδέχεται να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της, όταν θα συζητηθεί το φθινόπωρο το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα