Ρεκόρ κατασχέσεων λογαριασμών – Πάνω από 187.000 στο επτάμηνο

Πάνω από 187.000 οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη πολιτών προς την εφορία έγιναν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το Δημόσιο πραγματοποίησε τον Ιούλιο 37.000 κατασχέσεις, μαζεύοντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 18 εκατ. ευρώ, στην προσπάθειά του να αυξήσει τα έσοδα και να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος, καθώς προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις

παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσα και από 750.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλο το 2016. Η αγωνιώδης προσπάθεια του Δημοσίου για τα έσοδα αποτυπώνεται στους στόχους που έχουν τεθεί για:

• Είσπραξη του 21% ώς τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ώς τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η “Καθημερινή”, η “σάρωση” του Δημοσίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι λογαριασμοί περιέχουν μικροποσά, που δεν μπορούν να στηρίξουν τους εισπρακτικούς στόχους του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα