Ράνια Αικατερινάρη: Η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή

Την πεποίθηση ότι η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή εξέφρασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινάρη σε παρέμβαση της στο Capital Link Forum 

Η στρατηγική αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που υλοποιείται από εξειδικευμένες ομάδες στελεχών με τεχνογνωσία και υψηλή κατάρτιση, σε συνδυασμό με ένα σχέδιο δράσης για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αποφέρει καρπούς για να συνεχίσουμε δυναμικά με

το τέλος της υγειονομικής κρίσης τόνισε η κ. Αικατερινάρη.

  Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ρόλο των μακροπρόθεσμων επενδυτών στη στήριξη επενδύσεων στην Ελλάδα, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας, την τεχνολογική αναβάθμιση αλλά και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση.

Οι ΑΞΕ στην Ελλάδα δείχνουν τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση, με βασικό πόλο το πρόγραμμα  ιδιωτικοποιήσεων. Υπολογίζεται, βάση μελέτης του ΙΟΒΕ, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου €1 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2019 ενώ η μέση επίδραση στην αγορά εργασίας πλησίασε τους 20.000 πλήρως απασχολούμενους.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, έχει ολοκληρώσει συναλλαγές με σωρευτική αξία άνω των € 7 δισ. από την ίδρυσή του ενώ στο σχεδιασμό του περιλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση (είτε μέσω πωλήσεων μετοχών, είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή μέσω αξιοποίησης ακινήτων) σε  τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η ακίνητη περιουσία.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί ή είναι υπό σχεδιασμό σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών από στρατηγικούς επενδυτές (μεγάλες πολυεθνικές, εταιρείες τεχνολογίας, θεσμικοί επενδυτές) των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αμερικανικές εταιρείες και θεσμικοί επενδυτές, ειδικά στους τομείς των υποδομών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενέργειας, της υγείας και της τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα