Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την τραγική ολιγωρία – «Μαύρισε» ο Σαρωνικός

Ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση για την τραγική ολιγωρία του υπουργείου Ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, η οποία έφτασε μέχρι τη Γλυφάδα!

Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή

στον Σαρωνικό. Ξεκίνησε από τον Φλοίσβο Φαλήρου, και θα συνεχίσει σε Άλιμο και Γλυφάδα.

«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας;»

«Ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Φώφη Γεννηματά: Τεράστιες οι ευθύνες

Η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε την Πειραϊκή Ακτή μαζί με το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και διαπίστωσε τη μόλυνση που έχει προκάλεσει σ΄ όλο το παραλικαό μέτωπο η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε «ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να διερευνηθούν οι υπαρκτές και σοβαρότατες ευθύνες, όπως είπε, όσον αφορά το πλοίο. «Όμως αυτή τη στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», υπογράμμισε.

Το μεσημέρι στη Σαλαμίνα μαζί με τη δήμαρχο της πόλης η κ. Γεννηματά θα μεταβεί στη περιοχή του ναυαγίου για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στις ακτές της Σαλαμίνας.

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από τους δημάρχους Πειραιά και Γλυφάδας

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσουν δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, μιλώντας στον Σκάι, ζήτησε να ερευνηθούν και οι ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που χαρακτηρίζει το πλοίο ως μια «κινητή οικολογική βόμβα».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Γλυφάδας Νίκος Παπανικολάου, με δεδομένο ότι η παραλία της Γλυφάδας υπέστη πολύ σοβαρό πλήγμα από την διαρροή του πετρελαίου, δήλωσε επίσης στον Σκάι, πως υπάρχουν ευθύνες τόσο σε πράξεις όσο και σε παραλήψεις και τόνισε πως αύριο το πρωί κατατίθενται μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Είναι πολλά τα ερωτήματα για όλους μας, τόνισε. «Δεν μπορεί να έχει συντελεστεί ένα τέτοιο έγκλημα και να μην λογοδοτήσει κανείς», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε πως η Γλυφάδα θα προσφύγει τόσο στα ποινικά δικαστήρια, όσο και στα αστικά δικαστήρια, θα αναζητήσουμε αποζημίωση για κάθε ζημιά που έχει υποστεί ο δήμος, θα κάνουμε το αυτονόητο, είπε.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Κριτική και από την Αυγή

Εν τω μεταξύ, ευθύνες αναζητά και εφημερίδα Αυγή, η οποία στο σημερινό της φύλλο ασκεί δριμεία κριτική για τον συντονισμό και τις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων σχετικά με την καταστροφή του Σαρωνικού. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου του σημερινού της φύλλου στο οποίο αναγράφεται: «Ζητούνται μέτρα και ευθύνες».

Η εφημερίδα τονίζει συγκεκριμένα ότι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις αρχές.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται μεν η εκδοχή «από επίσημα χείλη ότι μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας κινούνταν υποβρυχίως με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή από τα εναέρια μέσα» αλλά συμπληρώνεται και από «μαρτυρίες κατοίκων που αδυνατούσαν να κατανοήσουν αυτή την εξήγηση λέγοντας ότι έβλεπαν με γυμνό μάτι το πετρέλαιο στη θάλασσα από τα σπίτια τους».

Απίστευτη δήλωση Κουρουμπλή: «Λογοπαίγνιο» τα περί παραίτησης!

Keywords
Τυχαία Θέματα