Πρώτος ρόλος των ΕΛΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη – Ενίσχυση εξαγωγών – κερδοφορίας – Οι έρευνες σε Πατραικό και Θράκη

Τη βούληση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια σε όλο το ενεργειακό φάσμα και να εκμεταλλευθεί όποια ευκαιρία παρουσιασθεί, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του ως ο ηγετικός ενεργειακός Όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας το πρωί από το βήμα του Συνεδρίου “2nd Global

Oil and Gas SE Europeand Mediterranean”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο των ΕΛ.ΠΕ, που ιστορικά αποτελούν τον μεγαλύτερο ερευνητή κοιτασμάτων στη χώρα μας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη χαρτογράφηση περιοχών και χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο για τον Όμιλο την ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι πλέον επανεξετάζονται με νέα εργαλεία όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί κατά το παρελθόν, καθώς και ο συνολικός χάρτης της περιοχής και ο Όμιλος -σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς εταιρίες του κλάδου- προσβλέπει στην ανάδειξη επιστημονικών συμπερασμάτων στο κομμάτι της έρευνας και ανακάλυψης κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, προς όφελος της χώρας και της εθνικής οικονομίας.

«Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων μας από τις μέχρι σήμερα έρευνες και η γνώση του ελλαδικού χώρου, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η γεωπολιτική μας θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι το 2015 ο Όμιλος παρουσίασε ιστορικό υψηλό κερδών, ενώ τον φετινό Αύγουστο επέτυχε ρεκόρ παραγωγής και ενισχύει την θέση του, αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 55%-60% και συνάπτοντας σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως με την Ιρανική NIOC, τη Ρωσική ROSNEFT και την Ιρακινή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου SOMO, ενώ σε ανάλογες συζητήσεις για απευθείας προμήθεια αργού βρίσκεται και με την Αίγυπτο.

«Τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δρόμο της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας εστιάζοντας στην εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης και να διατηρηθεί η κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διατηρήσουν τη θέση τους ως ένας από τους πιο δυναμικούς ενεργειακούς Ομίλους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο» κατέληξε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ 100 ΕΚΑΤ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΙΚΟ

Επισημάνσεις του Γενικού Δ/ντη Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ

Το ενδιαφέρον του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες στους τρέχοντες διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ, τόσο για την παραχώρηση προς έρευνα των τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, όσο και των θαλασσίων «οικοπέδων» του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στο Ιόνιο, εξέφρασε ο Γενικός Δ/ντης έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο “Global Oil & Gas South East Europeand Mediterranean”.

Αναφερόμενος στον Πατραϊκό Κόλπο, ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πετρελαιοπιθανής γεωλογικής δομής, η οποία «εάν τελικά περιέχει πετρέλαιο, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών».

Όπως είπε ο Γενικός Δ/ντης έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έγιναν στην περιοχή, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ερμηνεία τους και το καλοκαίρι θα έχουν γίνει γνωστές οι περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες, ώστε έναν χρόνο μετά, το 2018, να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Ο κ. Γρηγορίου αποκάλυψε ότι ο Όμιλος είναι σε συζητήσεις με την Καναδικών συμφερόντων εταιρία CALFRAC για την ενεργοποίηση των ερευνητικών εργασιών στην παραχώρηση του Θρακικού Πελάγους, όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων και η CALFRAC το 75%.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επαναξιολογεί και όλα τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα στον Ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα