Πρώτο “φως” δισεκατομμυρίων στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η δεύτερη προσπάθεια για την πραγματοποίηση του πρώτου τεστ παραγωγής στο κοίτασμα του φυσικού αερίου του Οικοπέδου 12 στέφθηκε με επιτυχία και η φλόγα άναψε από την πλατφόρμα εξόρυξης που εγκαταστάθηκε στη γεώτρηση της Αφροδίτης.

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως drill stem tests, είναι η πιο αποφασιστική για να υπολογιστούν με ακρίβεια η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του φυσικού αερίου, κάτι που είναι αναγκαίο και για τον υπολογισμό της εμπορικότητας του κοιτάσματος.

Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει περίπου

πέντε ημέρες και μετά η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τη σφράγιση της γεώτρησης και θα αποσυρθεί από την περιοχή. Η επεξεργασία των στοιχείων από την επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του κοιτάσματος και θα είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.

Τεχνικοί λόγοι, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, γεγονός που θα προκαλέσει πρόσθετη καθυστέρηση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Noble Energy Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε δηλώσει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερη γεώτρηση, κάτι που δεν απέκλεισε και ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Ελληνας, λόγω της έκτασης του κοιτάσματος που φτάνει τα 40 τετραγωνικά μίλια και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.

Ο κ. Ελληνας, πάντως, διευκρίνισε ότι η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που μπορεί να προκληθεί λόγω της διαθεσιμότητας του γεωτρύπανου, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως και η κάθε μετακίνησή του στοιχίζει μερικά εκατομμύρια δολάρια.

Η ποσότητα

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ απάντησε και στη φημολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την ποσότητα του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι ακριβή εικόνα θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, αλλά η πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερευνών στα τέλη του 2011 έκανε λόγο για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf (τρισ. κυβικά πόδια), 50% να είναι 7 tcf και το 75% να είναι 5 tcf.

Σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, μια τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για τις ενεργειακές σπουδές, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη σύντομης προώθησης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά Φυσικού Αερίου, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με τη επιλογή της χρήσης αγωγού για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου παγκοσμίως ο κ. Έλληνας είπε πως το φυσικό αέριο θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι κρίσιμη και για την επομένη φάση, καθώς εκκρεμεί μέχρι τον Δεκέμβριο η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Λευκωσίας με τις εταιρείες Noble και Delek για την κατασκευή του ερμαϊκού σταθμού LNG στη θέση Βασιλικός, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο εξαγωγής του φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα