Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου στο “στόχαστρο” της Τρόικας

Θορυβημένη είναι η τρόικα με τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ζητώντας να έχει ίδιες παραστάσεις για την αξιολόγηση που έγινε για την ικανότητα και την καταλληλότητα των συμβούλων.

Η ρωσική παρουσία στο ΔΣ – έξι από τους δεκαέξι διοικητικούς συμβούλους – δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους πιστωτές, που ζητούν να δουν τις αξιολογήσεις που γίνονται από την κεντρική τράπεζα για την

καταλληλότητα όσων εκλέχθηκαν. Δίνουν έμφαση στην πλήρωση των κριτηρίων καταλληλότητας της ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών.

Η προσοχή της τρόικας εστιάζεται εν μέρει στον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Vladimir Strzhalkovskiy, που σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί στο διεθνή τύπο θεωρείται ότι έχει θητεύσει μεταξύ άλλων στις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Αν και η Τράπεζα δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει το βιογραφικό του κ. Strzhalkovskiy και παρά τις ανησυχίες των πιστωτών, ο ρώσος αντιπρόεδρος της Τράπεζας περιλαμβάνει στο βιογραφικό θητεία ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Strzhalkovskiy που, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είχε καταθέσεις $10 εκ. στην Τράπεζα, βρισκόταν στα ανώτατα δώματα εταιρείας με ετήσια κέρδη $2 δισ.

Η ανάμειξη της τρόικας περιπλέκει πάντως ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αξιολόγησης, που συνεχίζεται στην κεντρική τράπεζα.

Η εποπτική αρχή έχει μέχρι στιγμής αξιολογήσει εννέα από τα δεκαέξι μέλη χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα με την προσδοκία να ολοκληρωθεί προτού αρχίσουν να λαμβάνονται από το ΔΣ αποφάσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν νομικά προβλήματα, αν η σύνθεση αλλάξει.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται για προσδιορισμό του βαθμού ανεξαρτησίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αφού το μνημόνιο προνοεί ότι πέραν των μισών συμβούλων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

Οι νέοι σύμβουλοι θα πρέπει να πληρούν επίσης τα νέα κριτήρια που περιλαμβάνονται σε νόμο που ψήφισε την Πέμπτη η βουλή. Κανένα μέλος δεν μπορεί να έχει δάνειο πέραν του €0,5 εκ. και κανένα ανεξάρτητο μέλος δεν μπορεί να λάβει δάνειο από την Τράπεζα.

Η Τράπεζα ξεκαθάρισε σε σχετική της ανακοίνωση ότι η εκλογή των μελών του ΔΣ «τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων καταλληλότητας που προνοούνται στις σχετικές οδηγίες της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου αναφορικά με τη σύνθεση διοικητικών συμβουλίων».

πηγη: stockwatch
Keywords
Τυχαία Θέματα