ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: ΤΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ

Ένα καλύτερο επιτόκιο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς έχουν την δυνατότητα να πετύχουν οι αποταμιευτές, τουλάχιστον ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η προεδρική εκλογή, σε συνδυασμό με την ανάγκη των τραπεζών να κλείσει το 2014 με όσο το δυνατόν υψηλότερα υπόλοιπα στις καταθέσεις, αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ των αποταμιευτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Vima.gr,

τουλάχιστον οι καταθέτες με ένα ποσό προς αποταμίευση της τάξης των 100.000 ευρώ μπορούν να διαπραγματευτούν ένα καλύτερο επιτόκιο για τα χρήματά τους. Σήμερα, οι αποδόσεις κινούνται στο 1,50% – 1,85% για διάρκεια ως και ένα έτος στα τυποποιημένα προγράμματα «ραφιού». Μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση μπορεί να αυξήσει την ετησιοποιημένη ανταμοιβή στα επίπεδα του 2%.

Πρόκειται για μια ικανοποιητική απόδοση, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην εγχώρια αγορά χρήματος, μετά την επιτάχυνση της πτώσης των επιτοκίων από το περασμένο φθινόπωρο. Πλέον, στους λογαριασμούς προθεσμίας τα επιτόκια έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια ως και ένα έτος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 1,94% από 2,08% τον Σεπτέμβριο, 2,97% έναν χρόνο νωρίτερα και 5,02% τον Ιούνιο του 2012. Την ίδια περίοδο η μέση απόδοση των «κλειστών» καταθέσεων διάρκειας από 1 ως 2 έτη διαμορφώθηκε στο 1,77%, μειωμένη σε μηνιαία βάση κατά 13 μονάδες βάσης και σε ετήσια βάση κατά 110 μονάδες, ενώ σε σύγκριση με τα μέσα του 2012 η πτώση της φτάνει το 64%.

Keywords
Τυχαία Θέματα