ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

09:31 1/3/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Δραματική είναι η κατάσταση με τους χιλιάδους πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη απειλείται με ανθρωπιστική κρίση και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος.

Το «μαρτύριο της σταγόνας» εξακολουθούν να ζουν οι περίπου 10.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας

ΠΓΔΜ, αφού χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη», με 829 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2» με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εν τω μεταξύ, νέους χώρους για «κέντρα φιλοξενίας» στην Αττική, αλλά και επαρχιακές πόλεις αναζητάη κυβέρνηση . Υπολογίζεται πως 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και προσωρινά κέντρα σε όλη την επικράτεια.

Στην Αττική η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ακόμα ένα κέντρο προσφύγων στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στα Άνω Λιόσια, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από την τοπική κοινωνία, καθώς δίπλα βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της περιοχής, όπου καθημερινά αθλούνται δεκάδες παιδιά. Αναλόγως και στο Ελληνικό, στο γήπεδο του Μπέιζμπολ που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί, στήνονται σκηνές με σκοπό να διοχετευθούν προς τα εκεί επιπλέον 1.000 άνθρωποι.

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ (πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη), σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας ανέρχονταν περίπου σε 5.000 άτομα, αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενείας.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:

στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,στον Ελαιώνα 1.200,στο Σχιστό 1.200στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 3.500 πρόσφυγεςστο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Η κατάσταση στην Ειδομένη, που αυτή τη στιγμή δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, παραμένει εκρηκτική. Στον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό εκτιμάται ότι διαμένουν 9.000 άνθρωποι.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το “πράσινο φως” για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Οι πρόσφυγες, χθες, έριξαν τον φράκτη και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απομακρύνουν από το σημείο διέλευσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή 6 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Τα είδη θα προωθούνται άμεσα στους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να μην προσέλθουν με είδη που δεν περιλαμβάνονται στην ακόλουθη λίστα διότι οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες και είδη εκτός των αναγραφόμενων δεν θα γίνονται δεκτά. Παράλληλα, καλούν τους πολίτες να ταξινομούν τα είδη που θα μεταφέρουν προς διευκόλυνση του έργου της συλλογής και παράδοσης.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά να χωριστούν τα είδη σε τέσσερις κατηγορίες: Ρουχισμός και εφόδια – Τρόφιμα – Είδη προσωπικής υγιεινής – Φάρμακα.

Ξεκινά η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία

Συνολικά 308 παράτυποι μετανάστες κυρίως Μαροκινοί, Αλγερινοί και Τυνήσιοι, που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία απ΄όπου εισήλθαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Κατ’ αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθούν τα συγκεκριμένα κέντρα, ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex.

Οι επιτελείς ανέφεραν ότι ελπίζουν αυτή τη φορά η Τουρκία να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.

Την ίδια ώρα, το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται και στους παράτυπους μετανάστες, από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ OBSERVER ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ…

Τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας περιγράφει με μελανά χρώματα σε άρθρο του η βρετανική εφημερίδα Observer.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για άνδρες που πληρώνουν 10 ευρώ για σεξ με πρόσφυγες, για πολίτες που αφήνουν ψωμί με… χλωρίνη και για ποντίκια που τριγυρνούν στην πλατεία και δαγκώνουν τους πρόσφυγες.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα

Οι σκηνές και οι προσωπικές ιστορίες που περιγράφει η βρετανική εφημερίδα είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Σεξ με 10 ευρώ

«Το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ένας μεγαλόσωμος, μεσήλικας άνδρας, περνούσε από την πλατεία Βικτωρίας, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του, ένα αγόρι από το Αφγανιστάν τον έδειξε στον νέο του φίλο, τον Αμπντούλ Γουαρίς. “Είναι από αυτούς που έρχονται τη νύχτα” είπε το αγόρι. Τα μάτια του Αμπντούλ άνοιξαν διάπλατα. “Είναι εντάξει. Δεν θέλουν ανήλικους. Παίρνουν νεαρούς άνδρες που με την θέλησή τους θα πάνε στο σπίτι τους, να κάνουν ένα ντους και με 10-15 ευρώ να κάνουν σεξ μαζί τους. Κάποιοι πηγαίνουν, εκείνοι που έχουν ξεμείνει από χρήματα”» λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι περιγράφει ο Observer τα όσα συμβαίνουν τη νύχτα στην πλατεία Βικτωρίας, που έχει γίνει συνώνυμο της προσφυγικής κρίσης.

Το δημοσίευμα συνεχίζει περιγράφοντας την ιστορία του Αμπντούλ που έφτασε μόνος του στην πλατεία Βικτωρίας περίπου στις 07:00 το πρωί, τη στιγμή που 200 με 300 άνθρωποι που κοιμούνταν εκεί είχαν αρχίσει να ξυπνούν και να σηκώνονται.

Ο Αμπντούλ εγκατέλειψε το Αφγανιστάν πριν δύο μήνες και απευθύνεται στην βρετανική εφημερίδα με σκοπό να καταφέρει να συναντήσει την αδερφή του, Μίνα, η οποία ζει στη Γερμανία εδώ και έξι χρόνια. Η μητέρα του δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ ο πατέρας του έχει μείνει πίσω στην Καμπούλ.

«Είμαι 13 χρόνων και οκτώ μηνών. Είμαι μόνος μου» λέει. Οι συμπατριώτες του έχουν αναλάβει να του δείξουν τα «κατατόπια» στην ευρύτερη περιοχή, για παράδειγμα ένα πράσινο κουτί που χρησιμοποιούν για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Του δείχνουν, επίσης, μία καφετέρια, που ο ιδιοκτήτης της δεν αφήνει τους πρόσφυγες να πλησιάσουν το μαγαζί του, αλλά και μία άλλη καφετέρια όπου μπορούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα της με την προϋπόθεση να αγοράσουν καφέ.

Ψωμί με χλωρίνη και ποντίκια

Στην πλατεία φτάνουν αρκετοί πολίτες κρατώντας σακούλες με φαγητό, πορτοκάλια και ψωμί. Στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Θανάσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καισαριανή, φτάνει φέρνοντας αρκετές μερίδες ψαρόσουπας. Λίγο αργότερα φτάνει κι ένας 76χρονος, κρατώντας τέσσερα σάντουιτς που έφτιαξε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα η Ευαγγελία Παπαγιαννίδου, δασκάλα και πρώην σκηνοθέτης: «Οι περισσότεροι φούρνοι μου δίνουν αυτά που θα πετούσαν. Σε κάποιους πρέπει να λέω ότι είναι για την οικογένειά μου. Ένας μπάσταρδος εδώ κοντά ρίχνει χλωρίνη στο ψωμί που πετάει».

Την ώρα που μιλούσε, ένας ηλικιωμένος Κούρδος την πλησίασε και της έδειξε το αφτί του. Η γυναίκα του έδωσε μία κρέμα, αφού τον είχε δαγκώσει ένα τρωκτικό, ενώ κοιμόταν.

Keywords
δραμα, blue star, οηε, ελλαδα, ΠΓΔΜ, χλμ, πειραιας, μυτιληνη, blue, star, ολπ, αθηνα, ΟΣΕ, κυριακη, λεωφορεια, track, frontex, observer, φούρνοι, τρωκτικο, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, συνταγμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αστυνομια, αφγανισταν, γερμανια, γυναικα, κινητα, μητερα, οηε, ολπ, πιεση, πλαισιο, πυλη, χλωρινη, χρωματα, ψωμι, ωρα, observer, star, αρθρο, αμπντουλ, ανω λιοσια, αττικη, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινονται, γηπεδο, δοθει, δρομολογια, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, εξι, επτα, ερχονται, ευαγγελια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδια, κυβερνηση, λερο, λιοσια, λογο, ματια, μηνες, νυχτα, οικογενεια, οκτω, παιδια, πακισταν, πλοιο, ροη, πορτα, πρωι, ρυθμοι, συγκεκριμενα, σκηνες, σπιτι, σχεδιο, σχιστο, το αγορι, τουρκια, τρενα, φαρμακα, φτανει, φούρνοι, φορα, χλμ, αγορι, ειδη, επεισοδια, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, κυριακη, μεινει, πληροφοριες, ποντικια, ταξιδι, track, θανασης
Τυχαία Θέματα