ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Δεν τα βρήκαν Ευρωπαίοι – ΔΝΤ – Ο Α.Τσίπρας περιμένει τους θεσμούς σε 10 μέρες…

08:18 1/3/2016 - Πηγή: BankWars

Άγνωστο πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους στο θέμα “Ελλάδα” και όπως επισήμανε χθες αργά το βράδι πηγή της ευρωζώνης, “οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα”. Η απάντηση αυτή δόθηκε με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που συνεδρίασε για να προετοιμάσει την

τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον Ν.Χατζηνικολάου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, μέσα στον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση του ασφαλιστικού και «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την Ανάσταση της ελληνικής Οικονομίας».

Η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια του δείπνου, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πρόοδο στις συζητήσεις.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ STAR

Μετά τη Δευτέρα (και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup) θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση για το πότε θα γυρίσουν οι θεσμοί, ανέφερε o Πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάσει της ίδιας εκτίμησης, μέσα στον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση του ασφαλιστικού. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την “Ανάσταση” της ελληνικής Οικονομίας», υπογράμμισε.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν χθες σαφής: Αλλο η προσφυγική κρίση και άλλο το μνημόνιο, εξήγησε, επισημαίνοντας πως στο πρώτο ζήτημα το Βερολίνο είναι έτοιμο να προσφέρει, ενώ στο δεύτερο περιμένει τήρηση όλων των συμφωνηθέντων. «Η καγκελάριος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και βεβαίως ισχύει η προσφορά μας για βοήθεια, όπου η Ελλάδα τη χρειάζεται». Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα, σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. «Ο κ. Τσίπρας θα μας πει τι ακριβώς χρειάζεται, πέρα από τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες» .

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στρέφονται όλα τα βλέμματα, με την προσφυγική κρίση να πιέζει τους δανειστές να λάβουν άμεσα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, καθώς κλείνει η ψαλίδα με τους δανειστές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Την ίδια ώρα, μπορεί οι δανειστές να ξεκαθαρίζουν δια στόματος Ντάισελμπλουμ, ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, ωστόσο οι δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει μια χαλάρωση της πίεσης προς την Αθήνα λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς 25.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εμμένει στη σκληρή του θέση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους Ευρωπαίους και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον Τόμσεν του ΔΝΤ, o οποίος κάνει λόγο για μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ, την ώρα που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν σε ποσοστό 1,7%-1,8%.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ, δεν είναι δυνατό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία και οι δύο πλευρές προσπαθούν σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, είπε και στον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αυτό που είπε προχθές στη Σύνοδο των G20 και στον Β.Σόιμπλε: Να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να υπάρξει “ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους”, ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά και να συμμετάσχει έτσι στονέο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Το Spiegel έγραψε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ, ωστόσο ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι αυξημένες τον Μάρτιο ( λήξεις ομολόγων 1,8 δισ. ευρώ) , ωστόσο μπορούν να καλυφθούν, αν και τα χρήματα θα τα στερηθεί η πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα