ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

[upd] Συνάντηση στο Παρίσι θα έχει αύριο, Τρίτη, η Ελλάδα με την τρόικα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι: “αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας”.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg

ανέφερε ότι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας θα συναντηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα για να συζητήσουν για την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επισημαίνει αξιωματούχος της ΕΕ, οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν με την αναθεώρηση.

Πού είναι η τρόικα; “Παιχνίδι” με τις κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Ο Γ.Στουρνάρας στην Φραγκφούρτη

Το μάδημα της μαργαρίτας “έρχεται δεν έρχεται η τρόικα” συνεχίζεται. Ουδέν νεότερον, παρά τα e-mail που πηγαινοέρχονται. Στόχος τώρα είναι να πειστούν οι άπιστοι για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας τροικανοί (αλλού την πάνε τη δουλειά, να πιάσουν στη φάκα, εκτός από την κυβέρνηση ΚΑΙ τον ΣΥΡΙΖΑ) έστω μία εβδομάδα πριν το Eurogroup (8 Δεκεμβρίου) και να μας “μαγειρέψουν” είτε μια έκθεση αξιολόγησης στο πόδι ή να πουν δυο καλές κουβέντες ότι η Ελλάδα έχει τα “προσόντα” να περάσει το τεστ.

Μόνο υπ’ αυτές τις προυποθέσεις , οι εταίροι – εταίρες Βρυξελλών και Ουάσιγκτον θα προχωρήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου στο οριστικό ok για τη νέα σχέση τους με την Ελλάδα, η οποία, σημειωτέον, θα πρέπει για να ισχύσει, να επικυρωθεί και από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης…

Πέραν της κυβέρνησης που πασχίζει κυριολεκτικά να πείσει τους δανειστές ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης και με συγκεκριμένες επιτυχίες στα δημοσιονομικά δεν έχει η κοινωνια περιθώρια αντοχής για νέα μέτρα, στην όλη προσπάθεια παίρνει μέρος και ο έμπειρος στις σχετικές διαπραγματεύσεις Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στην Φραγκφούρτη για επαφές με τους ιθύνοντες της ΕΚΤ.

Η ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κινδυνεύει, αν η τρόικα δεν ολοκληρώσει μέσα στο 2014 την αξιολόγησή της. Οι ελληνικές τράπεζες, στο αρνητικό ενδεχόμενο, θα πρέπει να επιστρέψουν, από εκεί που με πολύ προσπάθεια έφυγαν: Δηλαδή από τον ELA.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Βούλτεψη τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να ολοκληρωθεί το σύνολο της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της ανάπτυξης, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015».

Σχολιάζοντας αν υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση από τους εσωκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανοικτή αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Γιώργο Παπανδρέου, η κυρία Βούλτεψη απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία».

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ….

Αναβλήθηκε η αποψινή τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, στη σκιά των διαρροών για το ενδεχόμενο παράταση του μνημονίου έως 12 μήνες, αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει μια πολιτική απόφαση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη είναι συνεχείς, ενώ παρών είναι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ζήτημα του Ενιαίου Μισθολογίου στο δημόσιο.Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε: «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΛΩΣΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ – ΒΛΕΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ…ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς συμφωνία η τετράωρη μεταμεσονύχτια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η Τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και δεν έδωσε ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ξκενό δεν υπάρχει, ότι και πάλι η τρόικα κάνει λάθος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται…

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός. Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα σήμερα, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα