Πόσο θα κοστίσει στον ελληνικό τουρισμό το Brexit

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό. Για τη φετινή σεζόν η πτώση της τιμής της στερλίνας επιδρά αρνητικά τόσο σε σχέση με τις υφιστάμενες κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν δοθεί προκαταβολές όσο και σε σχέση με τις μελλοντικές κρατήσεις.

Για τις υφιστάμενες απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία από Βρετανούς τουρίστες

που έχουν καταβληθεί προκαταβολές προκύπτει ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για την αποπληρωμή του πακέτου διακοπών. Το ζητούμενο είναι τι δυνατότητες διευκολύνσεων υπάρχουν από την πλευρά των ελληνικών ξενοδοχείων για να αποφευχθούν τυχόν ακυρώσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι από πέρυσι ο κλάδος έχει υποστεί έως και υπερδιπλασιασμό σε μέρος των φορολογικών του βαρών.

Έως και τον Ιούνιο υπολειπόταν ένας αριθμός περίπου 500.000 κρατήσεων από τη βρετανική αγορά για να καλυφθεί περίπου το περυσινό αποτέλεσμα σε επίπεδο αφίξεων από τη Βρετανία. Υπό το βάρος του πρόσθετου κόστους υπάρχει πλέον αβεβαιότητα για τη προσέλκυση του συνόλου των υπολειπόμενων κρατήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εφιστά τη προσοχή για ενδεχόμενα κανόνια οργανισμών που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες από τις απότομες διακυμάνσεις της ισοτιμίας στερλίνας αλλά και την ενδεχόμενη πτώση της τουριστικής ζήτησης.

Κρίσιμο είναι επίσης το επόμενο διάστημα για τη σεζόν του 2017. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων με τους τουριστικούς οργανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα