Πολιτικός σάλος με την “εκχώρηση 10.119 ακινήτων και μνημείων στο Υπερταμείο “

Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει η εκχώρηση 10.119 ακινήτων και μνημείων στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Για «κινδυνολογία» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, δηλώνοντας ότι « η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ». « Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει για την εξαίρεση μνημείων και μουσείων είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη. Δεν το έκανε, και επομένως τα μνημεία (που δεν συμπίπτουν με την έννοια των αρχαιολογικών χώρων) τα μουσεία και άλλα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν εξαιρούνται ούτε από τη μεταβίβαση ούτε από τη διαχείριση.

«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» .

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι: «Η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους».

“Καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 και οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα «αποκαλύπτεται» ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
– η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
– συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
– ο προμαχώνας Μοnigo,
– o Ενετικός προμαχώνας Lando,
– το φρούριο Φιρκά και
– το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

– τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
– αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
– το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
– ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Το θέμα στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

Την εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 εκχωρήθηκαν 10.119 δημόσια ακίνητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Η απόφαση αυτή παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο είχε συνεδριάσει μία ημέρα πριν και είχε εγκρίνει έναν κατάλογο ακινήτων που εισηγήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ.

Στην ΥΑ ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ως άνω ΦΕΚ, δεν αναγράφονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που εκχωρούνται, αλλά μόνο οι 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου, χωρίς κανένα άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ακριβής αναγνώρισή τους χωρίς ειδική έρευνα για το καθένα. Για την εκχώρηση των επιλεγέντων κτηρίων δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε καμία άλλη Αρχή ή Υπηρεσία.

Ειδικότερα, στα Χανιά εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου 196 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτήρια, όπως τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτήριο της εφορίας. Προφανώς το ίδιο ισχύει για το σύνολο της Χώρας.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων τον τοπικών κοινωνιών, το Υπουργείο Οικονομικών, με την από 19.9.2018 ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν συνεπάγεται «αυτόματη» εκχώρηση των δημοσίων κτηρίων στο Υπερταμείο, αλλά ότι αυτή θα γίνει μετά από σχετικό έλεγχο για το ποια κτήρια πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής τα συγκεκριμένα 10.119 δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων και ιστορικά μνημεία, όπως στα Χανιά, που εκχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ); Λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

2) Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για τα προς επιλογή για εκχώρηση δημόσια κτήρια;

3) Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια δημόσια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση στο Υπερταμείο; Με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση;

ΚΙΝΑΛ: Τώρα ξεπουλάτε και την πολιτιστική μας κληρονομιά

Η Χαρά Κεφαλίδου υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε ερώτηση και ζητά να ενημερωθεί για:
– την πλήρη καταγραφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ήδη στο Υπερταμείο
– Με ποιο τρόπο θα διορθωθεί αυτό το τεράστιο ατόπημα;

«Ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα