Πολιτικό θρίλερ: Απλή αναλογική -Τρείς ψήφους αναζητεί η κυβέρνηση

21:42 7/7/2016 - Πηγή: BankWars

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιχειρεί η κυβέρνηση και που για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, φαίνεται ότι (προς το παρόν) σκοντάφτει σε 3 ψήφους!

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ψηφίσουν 197 :

Οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,Οι 15 του ΚΚΕ,Οι 9 των ΑΝΕΛ,Οι 9 από την Ενωση Κεντρώων,Ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος,Ο πρόεδρος
της ΔΗΜΑΡ Θανάσης ΘεοχαρόπουλοςΟι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιφυλάχθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή, να αποκαλύψουν την στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν, εκτός από τα ΟΧΙ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.

Στην προσπάθεια να πείσει το ΚΚΕ να ψηφίσει, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, διέσπασε τα δύο άρθρα που εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν την συναίνεση και άλλων κομμάτων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα καιένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα