Πώληση NPLs η “συνταγή” του ΔΝΤ για να ζήσουν οι ευρωπαικές τράπεζες – 900 δισ μη εξυπηρετούμενα δάνεια!

Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 900 δισ. ευρώ και σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η μεταβίβαση – πώληση NPLs, θα μπορούσε να φέρει αύξηση στην τιμή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 20% και θετική κεφαλαιακή επίπτωση 64 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ξεκαθάρισμα των

μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει η έκθεση, θα είναι δύσκολο αν δεν συνοδευτεί από δομικές προσπάθειες για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών σε διατηρήσιμα επίπεδα. Χωρίς σαφή βελτίωση της ικανότητας των πιο αδύναμων τραπεζών να παράξουν επαρκές εσωτερικό κεφάλαιο, οι επενδυτές θα είναι πιθανά διστακτικοί στο να εισφέρουν νέα κεφάλαια για να αντισταθμίσουν τις ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μία πολύπλευρη στρατηγική για την ενδυνάμωση του τραπεζικού τους συστήματος, επισημαίνει η Έκθεση του ΔΝΤ, έχουν υιοθετήσει οι ιταλικές αρχές. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ταχύτητας των δικαστικών και εξωδικαστικών διαδικασιών πτώχευσης, κρατικές εγγυήσεις για μεγάλα κομμάτια τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, το fund Atlas που πολιτικά στηρίζεται από την κυβέρνηση, ενώ χρηματοδοτικά και διοικητικά ελέγχεται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών από δάνεια.

Παρ΄όλα αυτά, οι προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση και να γίνουν αγορές κόκκινων δανείων, ίσως δεν επαρκέσουν για την ικανοποιητική και ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι απαραίτητη για να ενδυναμωθεί ο τραπεζικός τομέας της χώρας. Επιπλέον, οι αρχές θα πρέπει σύντομα να εφαρμόσουν και στις μικρότερες τράπεζες που δεν υπάγονται στην απευθείας εποπτεία της ΕΚΤ, τα κριτήρια ελέγχου ποιότητας ενεργητικού που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες και να παρακολουθούν ανά τράπεζα την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να διασφαλίσουν την επίτευξή τους.

Οι μεταρρυθμίσεις για την αφερεγγυότητα δανειοληπτών θα πρέπει να επεκταθούν τόσο στα υφιστάμενα προβληματικά δάνεια, όσο και στα νέα. Ο καταλογισμός κεφαλαιακών ελλείψεων στις αδύναμες τράπεζες είναι αναγκαίος για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ενδεικτικά, τα stress test που διεξήγαγε η ΕΚΤ τον Ιούλιο κατέδειξαν σημαντικές κεφαλαιακές ελλείψεις για την Monte dei Paschi di Siena (MPS). Η τράπεζα αμέσως ανακοίνωσε σχέδιο ιδιωτικής διαχείρισης (μεταβίβασης εκτός ισολογισμού της) μη εξυπηρετούμενων δανείων 27,7 δισ. ευρώ (καθαρής αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ), κίνηση που θα μειώσει τις αδυναμίες του ισολογισμού της τράπεζας. Παράλληλα, η MPS σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης δικαιωμάτων.

Η αντιμετώπιση των αδυναμιών των μικρότερων ιταλικών τραπεζών είναι κρίσιμη, καθώς θα μειώσει τις πιέσεις που δέχεται ευρύτερα ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος.

Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι πορτογαλικές τράπεζες και μάλιστα αυτές θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις συστημικές τράπεζες της χώρας.
Μέχρι και το α τρίμηνο 2016, οι πορτογαλικές τράπεζες εμφανίζουν τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίων Tier 1 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις ιταλικές τράπεζες στο 11,4%. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε., στο 15,7%. Η απόδοση ενεργητικού και κεφαλαίων ήταν τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. στο – 0,2% και – 2,5% αντίστοιχα. Ενδεχόμενες υποχρεώσεις για την κυβέρνηση προερχόμενες από τον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύοντας τον κίνδυνο ενός δυσμενούς “βρόχου” ανάδρασης μεταξύ τραπεζών και κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα