Μαστίγιο στην Ελλάδα από το ΔΝΤ με νέα μέτρα μετά το χθεσινό…καρότο της Ανάπτυξης

Το ΔΝΤ, μπορεί χθες να σκόρπισε ενθουσιασμό στο κυβερνητικό επιτελείο προβλέποντας ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία 0,1% για εφέτος (στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται ύφεση 0,3%) και 2,8% για το 2017 (2,7% προβλέπει η Κυβέρνηση), αλλά σήμερα “επιτίθεται” με δυσοίωνες προβλέψεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές . Το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ,

αντί πρόβλεψης για 0,6% του υπουργείου Οικονομικών.

Για το 2017, το ΔΝΤ θεωρεί πως με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ από το 2018 και μετά εκτιμά ότι θα ανέρχεται ετησίως στο 1,6% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το 2017 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2018 και έπειτα το θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι σαφές ότι το Ταμείο θεωρεί για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι χρειάζονται νέα μέτρα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ για το 2017 και περίπου 3,5 δισ ετησίως από το 2018 και μετά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του καθώς προβλέπει ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι φέτος θα ανέλθει στο 183,4% του ΑΕΠ (182,9% κατά την Κομισιόν), το 2017 θα αυξηθεί στο 184,7% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2018 (172,4% κατά την Κομισιόν). Από το 2019, θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση του χρέους κατά το ΔΝΤ για να υποχωρήσει το 2021 στο 169,2%.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με σωστή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο David Jones, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επισημαίνοντας, συγκεκριμένα, πως η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής αυτή τη στιγμή, αλλά ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, ώστε να διασφαλίσουν την συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Η κερδοφορία είναι ακόμα μία μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως σχεδόν το 50% των NPLs χρειάζεται την υλοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του νομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα