Ποιοι θα πληρώσουν το 2019 μικρότερο ΕΝΦΙΑ – Στο 28% ο φόρος κερδών στις επχιειρήσεις

Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για το 2019 σε φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία χαμηλής αξίας αλλά και έναρξη από το 2019 της σταδιακής μείωσης του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες προβλέπουν τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από τον Ε. Τσακαλώτο και την Κ. Παπανάτσιου.

ΕΝΦΙΑ

Το όφελος για περισσότερους από 5 εκατ. ιδιοκτήτες

ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019. Η τροπολογία ορίζει ότι ειδικά για το έτος 2019 όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%.

Στη περιουσιακή αυτή ζώνη υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι και θα έχουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις φόρου.

Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, η τροπολογία ορίζει ότι για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Με τις διατάξεις τις ίδιας τροπολογίας εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με διατάξεις άλλης τροπολογίας προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα.

Ο συντελεστής μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε 28%.

Keywords
Τυχαία Θέματα