Ποιοί παράγοντες διευκολύνουν την επάνοδο στις αγορές

16:33 8/4/2014 - Πηγή: BankWars

H Ελλάδα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη, υποστηρίζει ο Hugo Dixon σε άρθρο του στο Reuters, στο οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν πολιτικά ρίσκα και ότι η πραγματική οικονομία μόλις τώρα αρχίζει να κάνει στροφή προς την ανάπτυξη. Αλλά υπογραμμίζει ότι η χρηματοπιστωτική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση του

10ετους ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 6,2%, όταν είχε εκτοξευτεί ως και 30% μετά την αναδιάρθρωση χρέους.Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, η Πειραιώς και η Alpha, έχουν αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει και αυτή σε έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Dixon, η αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί στις αγορές οφείλεται σε δύο εξωτερικούς παράγοντες. Πρώτον, στην υπόσχεση που έδωσε πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «κάνει ότι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Δεύτερον, στο τέλος του «έρωτα» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα που αναζητά αποδόσεις σε μέρη όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Dixon δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω πριν η ελληνική κυβέρνηση αρχίσει να αποπληρώνει τους πιστωτές της, ενώ η απόδοση θα είναι πιο ελκυστική από αυτές που προσφέρουν άλλα ομόλογα σε σκληρό νόμισμα. Ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συμφωνία με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν υποσχεθεί να εξετάσουν και πάλι τους όρους του δανεισμού εφόσον επιτυγχανόταν πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά τον ίδιο, ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν η επιμήκυνση των δανείων στα 30 με 50 χρόνια, το πάγωμα του επιτοκίου στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και η παράταση κατά πέντε ακόμα χρόνια της περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν θα πρέπει να αποπληρώνει το χρέος της. Η αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με την Γερμανία, σημαίνει πως η Ελλάδα έχει αρκετές πιθανότητες να ανταμειφθεί για την καλή της συμπεριφορά, προσθέτει.

Original article: Ποιοί παράγοντες διευκολύνουν την επάνοδο στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα