ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο υπουργός Οιονομικών Γ.Στουρνάρας επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής την απόφαση της κυβλερνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στο αμέσως προσεχές διάστημα. Άποψη του υπουργού είναι ότι αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα έχουμε κατάρρευση των τραπεζών. Ο υπουργός επισημαίνει όμως ότι θα

τεθούν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί οι ιδιοκτήτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που λ΄’ηγει στις 31 Δεκεμβρίου, πρόκειται να αρθεί. Αρχικά θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 150.000 ευρώ, όριο το οποίο θα “πέφτει” κατά 50.000 ανά εξάμηνο. Επίσης, στο θέμα της “προστασίας”, θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και όχι μόνο το εισόδημα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν έως τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζονται οι ακόλουθες παράμετροι:

1. Αντικειμενική αξία ακινήτου: Σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα 200.000 ευρώ, που είναι τώρα, στα 150.000 ευρώ από 1/1/2014 και μετά περαιτέρω μείωση του ορίου κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο.

2. Περιουσιακά στοιχεία δανειολήπτη: Εδώ χρειάζεται πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι έως τώρα – και πριν από την αναστολή των πλειστηριασμών- σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε το δάνειό του, υπήρχε για τους δανειστές το «όπλο» της υποθήκης και του εγγυητή. Αυτό που μελετάται τώρα είναι να εξετάζεται εάν υπάρχουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία (άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καταθέσεις κ.ο.κ.) έτσι ώστε να μην προστατεύονται από τον νόμο οι περίφημοι «μπαταχτσήδες».

3. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης: Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛΣΤΑΤ.

4. Συνεργάσιμος δανειολήπτης: Οπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης, ανάλογα με το προφίλ του. Εν προκειμένω βεβαίως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.α.

5. Ασθενείς οικονομικά ομάδες: Του πλειστηριασμού της κατοικίας τους αναμένεται να εξαιρεθούν άνεργοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι και με πρόσφατη ρύθμιση είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει το φθινόπωρο, καθώς είναι δεδομένο, ότυι πολλοί βουλευτλές των κομμάτων της κυβέρνησης θα αντιδράσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα