Π.Καμμένος: Πως θα δουλέψει ο στρατός στο προσφυγικό – Όλα έτοιμα στιος 15 Φεβρουαρίου

15:22 2/2/2016 - Πηγή: BankWars

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τον πλήρη συντονισμό της προσφυγικής κρίσης με σκοπό η κυβέρνηση να προλάβει την προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου που έχει τεθεί από την ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο μία σαφή στρατιωτική δομή που θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ανακοίνωσε τη δημιουργία Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μετανάστευσης που θα αναλάβει την αποπεράτωση των 5 hotspots σε Λέσβο, Λέρο,

Σάμο, Χίο, Κω αλλά και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό. Σε αυτά, οι βασικότερες δυσκολίες εντοπίζονται σε Σάμο και Κω, αν και στην τελευταία θα επιταχθεί συγκεκριμένη περιοχή για να δημιουργηθεί στρατόπεδο.

Το όργανο αυτό θα συντονίζει και θα οργανώνει μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) χωρίς να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες των υπολοίπων συνεργαζόμενων υπουργείων.

Η οργάνωση θα στηθεί με τη δημιουργία συγκεκριμένων τμημάτων, όπως αυτό των Θαλασσίων και Χερσαίων Μεταφορών από τα hotspots στα κέντρα μετεγκατάστασης (οι πρόσφυγες πρέπει να παραμένουν 24 ώρες στα πρώτα και ως και 72 ώρες στα δεύτερα), του Υγειονομικού (με στρατιωτικούς και αστυνομικούς ιατρούς), των Υποδομών (τοπικοί εργολάβοι και μονάδες Μηχανικού του Στρατού), του Εφοδιασμού και της Σίτισης (θα εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τη σίτιση με κόστος 5,72€ ανά άτομο) και Τμήμα Συνδέσμου.

Σε αυτό θα υπάρξει συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τη βάση βιομετρικών δεδομένων από περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες για λόγους ασφαλείας. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις συνθήκες υγιεινής και στη δημιουργία ξεχωριστού χώρου καταγραφής για τα παιδιά.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει και τη Διαχειριστική Αρχή όπου καταβάλλονται τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια. Εντυπωσιακή ήταν η επισήμανση του κ. Καμμένου ότι τα πρώτα 32 εκατ. ευρώ που έχουν φθάσει από τα κοινοτικά ταμεία δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί. Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε πάντως 2 εκατ. ευρώ για να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες.

Ο κ. Καμμένος (μαζί με τον οποίο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) δήλωσε ότι την Τετάρτη θα επισκεφθεί τα hotspots και θα έχει μαζί του στελέχη του Frontex. Όπως είπε, είναι διατεθειμένος να διατάξει πλοία στη μεθόριο ώστε να βοηθήσει την Τουρκία, εφόσον εκείνη έχει τη θέληση να βοηθήσει, να ελέγξει τις αναχωρήσεις από τις τουρκικές ακτές ή τον εντοπισμό σκαφών εντός χωρικών υδάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα