Δεν κάλεσαν (;) τον Σκουρλέτη στο «πάρτι» του Χίλτον

Της Ελένης Στεργίου

Δεν θα συναντήσει τους Θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν θα... προλάβει να μεταβεί στο Χίλτον, αν και ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα από τα βασικές υποχρεώσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως τόνισε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ δεν έχει προγραμματιστεί να δει την τρόικα, διότι δεν ξέρει αν θα προλάβει μέχρι την Παρασκευή που φεύγουν. Προφανώς ο κ. Σκουρλέτης είτε είναι

πολυάσχολος για να ασχολείται με τη διαπραγμάτευση και την τρόικα, είτε δεν τον έχουν καλέσει, καθώς προφανώς άλλος κάνει τη δουλειά.

Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, οι δανειστές έχουν αποδεχτεί το εναλλακτικά σχέδιο του υπουργού, σύμφωνα με το οποίο το πλειοψηφικό πακέτο θα μείνει στο ελληνικό δημόσιο. Προφανώς, είναι τόσο σίγουρος που δεν χρειάζεται να μεταβεί ο ίδιος, αλλά αρκείται να γίνεται η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο και με εκπρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τη μη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, επιμένοντας πως ο δημόσιος έλεγχος των δικτύων είναι προς το συμφέρον όλων και υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι παράγοντας σταθερότητας. Επιπλεόν, έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να περνά από τη συρρίκνωση της ΔΕΗ και επεσήμανε ότι το τοπίο αλλάζει και η δική μας παρέμβαση θα είναι στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης.

«Πιστεύουμε ότι οι νέοι κανόνες μπορούν να λειτουργήσουν προωθητικά αφήνοντας πίσω ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που συγκέντρωσε την κριτική όλων των εμπλεκομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε «επιμένουμε - και σ' αυτό είναι σύμμαχός μας η ευρωπαϊκή πρακτική – ότι ο δημόσιος έλεγχος επί των δικτύων ηλεκτρισμού είναι στοιχείο σταθερότητας, μια εγγύηση προς όφελος όλων».

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η συμφωνία μας με τους Θεσμούς για την νέα μορφή του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή του συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κινείται σ' αυτό το πλαίσιο και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ πρέπει και μπορεί να παραμείνει η μεγάλη, σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού, ένα στοιχείο σταθερότητας για όλο το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει μέσα από την βίαιη συρρίκνωση της ΔΕΗ, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, αλλά και συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αλλάζει και η δική μας παρέμβαση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, παρουσίασε τους άξονες του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού που βασίζεται σε 4 πυλώνες:

την ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, με βάση τις διακηρυγμένες εθνικές, ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας

τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις καινοτομίες και την αποθήκευση ενέργειας

την αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση, την ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και τον περιορισμό της ρύπανσης με μείωση της χρήσης του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ

την αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα