ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Βουτιά ακόμη και στα 20 (!) δολάρια “βλέπει” η Citi

Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ πιθανό να πέσει στα 20 δολάρια, αναφέρει η Citi σε νέα της έκθεση, όπου υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το αργό.

Παρά τη διεθνή μείωση των δαπανών στον συγκεκριμένο τομέα που οδήγησαν ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου

τις τελευταίες εβδομάδες, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει ο Edward Morse, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος έρευνας για τα εμπορεύματα της Citigroup. Η Βραζιλία και η Ρωσία αντλούν πετρέλαιο με ρυθμούς ρεκόρ και η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν διαγκωνίζονται για τη διατήρηση του μεριδίου τους στην αγορά πετρελαίου, μειώνοντας τις τιμές στην Ασία. Η αγορά έχει υπερπροσφορά και τα αποθέματα είναι υπεραρκετά.

Μια μείωση της παραγωγής δεν είναι πιθανή μέχρι και το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τον Morse.

Στο μεταξύ, το WTI που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται γύρω στα 52 δολ/βαρέλι, θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 20 δολ. “για λίγο”, σύμφωνα με το report. Η αμερικανική “σχιστολιθική” επανάσταση έχει διασπάσει την ικανότητα του OPEC να χειραγωγεί τις τιμές και να μεγιστοποιεί τα κέρδη για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
“Φαίνεται ως εξαιρετικά απίθανο για τον Opec να επιστρέψει στον παλιό τρόπο που λειτουργούσε και έκανε δουλειές”, αναφέρει ο Morse και προσθέτει: “Ενώ πολλοί αναλυτές έχουν δει σε παλιότερες κρίσεις της αγοράς ‘το τέλος του OPEC’, αυτή τη φορά μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά”.

Η Citi μείωσε την ετήσια πρόβλεψή της για το αργό τύπου Brent για δεύτερη φορά μέσα στο 2015. Οι τιμές στην περιοχή των 45-55 δολ./βαρέλι είναι μη βιώσιμες και θα πυροδοτήσουν την απομάκρυνση των επενδυτών από το πετρέλαιο, αλλά και το ριμπάουντ της τιμής του στα 75 δολ/βαρέλι κατά το δ’ τρίμηνο. Οι τιμές φέτος θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 54 δολ/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα