Πετρέλαιο: Θύμα των εκπτώσεων του Ιράν – Έχασε 3,3%, έκλεισε στα 28,46 δολάρια

Το Ιράν ανακοίνωσε πως ετοιμάζει εκπτώσεις στο πετρέλαιο που θα εξάγει στην Ευρώπη τοπν επόμενο μήνα, προχωρώντας σε ευθεία “σύγκρουση” με τους ανταγωνιστές του, τη Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις. Σε αυτό το κλίμα, ο συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 3,3% κλείνοντας στα 28,46 δολ.

το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο, το πρωί, σημείωνε άνοδο 0,68% στα 29,62 δολ. το βαρέλι.

Το Brent κατέγραψε οριακά κέρδη λιγότερο από 0,1%, κλείνοντας στα 28,78 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

ΧΡΥΣΟΣ

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 0,15% και έκλεισε στα 1.089,10 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Σε έκθεσή της η Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται καν το ιρανικό πετρέλαιο για να μείνουν καθηλωμένες οι τιμές. Φτάνει από μόνη της η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ή μια πιθανή επιθετική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν κατά 15%, για να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της αναφέρει ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι, που θα έχει ως συνέπεια οι περισσότερες εταιρείες διύλισης να σταματήσουν την παραγωγή.

Η Bank of America-Merrill Lynch αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την μέση τιμή του brend φέτος στα 46 δολάρια ανά βαρέλι (από 50 προηγουμένως) και του αμερικανικού αργού στα 45 δολάρια ανά βαρέλι (από 48), σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει συμπεριλάβει στο σενάριό της τον παράγοντα “Ιράν”.

Η Societe Generale χαμήλωσε τον πήχη στα 42,50 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ φέτος (από 53,75 προηγουμένως) και στα 40,50 δολάρια ανά βαρέλι για το αμερικανικό αργό (από 49,75). Συμπληρώνει όμως πως εφόσον επαληθευθούν οι φόβοι για αύξηση της προσφοράς λόγω ιρανικού πετρελαίου, τότε δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις που κάνουν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 ή στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 10 δολάρια το βαρέλι προβλέπει και η Standard Chartered, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στον ορίζοντα “δεν φαίνεται να υπάρχει πάτος”. Συμφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος του McGraw Hill Financial Institute, John Kingston ο οποίος προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω και πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 φαίνεται «πολύ άσχημο» για τις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα