Πέντε λόγοι φέρνουν τη Μέρκελ στην Αθήνα

Η απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να έρθει τώρα στην Αθήνα δεν ξάφνιασε μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ήταν γνωστή η πρόσκληση που έστειλε πριν από δέκα μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομολόγους του της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και βεβαίως της Γερμανίας να επισκεφθούν τη χώρα μας. Κανείς όμως δεν περίμενε

ότι το πρώτο «ναι» θα ήταν από την Άγκελα Μέρκελ και μάλιστα πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου. Αντιθέτως, ένα τέτοιο ταξίδι συζητείτο για μετά τη σύνοδο.

Τι παρακίνησε τότε τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει την κινήση ματ; 

1. Η καγκελάριος θέλει να δείξει και στο εσωτερικό της χώρας ότι κρατάει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στην Ε.Ε. και μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όπως μας ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε., που γνωρίζει καλά τις κινήσεις εκατέρωθεν, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να θεωρεί ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ όσο και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σπρώχνουν υπογείως την υποψηφιότητα του Πιρ Στάινμπρουκ για την καγκελαρία ως του ανθρώπου που «μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη».

Αυτό φαίνεται πως την έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Π. Στάινμπρουκσε δηλώσεις του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να απαριθμεί τα λάθη της καγκελαρίου στις αποφάσεις για την Ε.Ε. αλλά και για την Ελλάδα. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες η Α. Μέρκελ δέχεται ισχυρή αμφισβήτηση στο εσωτερικό της χώρας από πρόσωπα κύρους που χαίρουν της αποδοχής των Γερμανών πολιτών.

2. Τον τελευταίο καιρό, η Α. Μέρκελ έχει θορυβηθεί από την αύξηση των μίνι συνόδων μεταξύ χωρών του Νότου και με τη συμμετοχή σε αυτές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Οι σχέσεις των δύο παραμένουν ψυχρές, παρά τις προσπάθειες να πείσουν για το αντίθετο. Στην καγκελαρία εδώ και δύο μήνες περίπου εκφράζονται σκέψεις ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να υπάρχει αρραγές μέτωπο χωρών (όχι μόνο όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα), που με ηγέτη τον Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσουν να απομονώσουν την καγκελάριο στις επόμενες συνόδους κορυφής, εκβιάζοντας αποφάσεις σε χρονικές στιγμές που δεν θα βόλευαν τα προεκλογικά σχέδιά της. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, αυτός είναι κι ο λόγος που αποφασίστηκε να καταστήσει πιο μαλακό το προφίλ της στο εξωτερικό.

3. Οι δύο πιο πάνω λόγοι είναι και η αιτία που η Α. Μέρκελ φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει στροφή και να επιδιώξει πλέον λύση «πακέτο» για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο και ίσως και για την Ιταλία. Βλέπει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τα εκεί και θεωρεί ότι η «πρωτοβουλία Ολάντ» πρέπει να μετατραπεί σε «πρωτοβουλία Μέρκελ».

Όπως σημειώνεται, αν χρειαζόταν να πάει μέσα στους επόμενους δώδεκα «προεκλογικούς» μήνες τρεις φορές στη βουλή για να περάσει πακέτα διάσωσης (που αρχικά πίεζε για να αποφύγει) τότε θα αποδυναμωνόταν σημαντικά. Έτσι αποφάσισε να τα παρουσιάσει ως λύση ασπίδα για το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα