Η έγκριση του deal περνάει από την έκτακτη γ.σ. της ΕΤΕ

Τις δύο βασικές πτυχές της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε για την απόκτηση της Eurobank, επιθυμεί να «επικυρώσει» η Εθνική Τράπεζα, με έκτακτη γενική συνέλευση την οποία ανακοίνωσε για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου.

Σε αυτήν, η Εθνική καλεί τους μετόχους της να συμμετάσχουν και να εγκρίνουν την αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας των μετοχών και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, καθώς επίσης την εκλογή μελών

διοικητικού συμβουλίου, την εκλογή μελών επιτροπής ελέγχου και την έγκριση συμβάσεων της τράπεζας με μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την προαιρετική δημόσια πρόταση, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Eurobank, νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, η ονομαστική αξία της ΕΤΕ είναι 5 ευρώ, συνεπώς απαιτείται μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών και το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Πρόκειται για μία καθαρά τυπική διαδικασία, αφού η υφιστάμενη ονομαστική αξία των μετοχών δεν ταυτίζεται με την ονομαστική αξία των προτεινόμενων μετοχών.

Επίσης, οι μέτοχοι της Εθνικής καλούνται να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής που προτείνει η Εθνική είναι 58 νέες μετοχές έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. Δηλαδή, η σχέση ορίζεται 5,8 μετοχές προς 10 ή 0,58 προς 1. Αυτό σημαίνει, πως ένας μέτοχος της Eurobank που έχει σήμερα στην κατοχή του 100 μετοχές, καλείται να τις ανταλλάξει με 58 νέες μετοχές ΕΤΕ. Οι νέες αυτές μετοχές θα πρέπει να εκδοθούν από την Εθνική, συνεπώς να υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, μένει να δούμε το ποσοστό των μετόχων της Eurobank που θα συμφωνήσουν στην ανταλλαγή.

Σημειώνεται δε, όπως ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το Capital.gr, ότι η Εθνική έχει εξασφαλίσει ένα ποσοστό κατʼ ελάχιστον της τάξης του 43,6% της Eurobank, όσο είναι δηλαδή το ποσοστό που κατέχουν τα εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, οι οποίοι και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, για να αποκτήσουν οι μέτοχοι πλήρη άποψη της πρότασης, θα πρέπει να γίνει η δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου, ώστε πέραν των άλλων να ενημερωθούν για την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης και το σύνολο των όρων, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως επίσης ανέφερε χθες το Capital.gr, από τη στιγμή που ξεκίνησε εκ νέου η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο Χ.Α., αυτές οι τιμές θα αλλάζουν καθημερινά. Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής για το 100% των μετοχών, αναφέρουν οι αναλυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, η ΕΥΡΩΒ κάθε μέρα θα αξίζει στο ταμπλό όσο το 58% της μετοχής της ΕΤΕ, εκτός αν η αγορά κρίνει διαφορετικά. Όλα αυτά βέβαια, αφού επισημανθεί ότι οι δυο μετοχές έχουν διαφορετική ονομαστική τιμή και άρα πρέπει η μετοχή της ΕΤΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα