Παρίσι: Aκαρπες οι συναντήσεις του Washington Group – Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το χρέος

10:07 8/6/2018 - Πηγή: BankWars

Για άλλη μια φορά δεν τα βρήκαν ΔΝΤ και ευρωπαίοι για το ελληνικό χρέος. Μετά τις χθεσινές, άκαρπες, συναντήσεις στο Παρίσι και τις διαβεβαιώσεις των δανειστών ότι θα γίνουν νέες απόπειρες τις επόμενες ημέρες, τα φώτα στρέφονται σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ESM που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης του

1 δις ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στον Καναδά (για τις συναντήσεις των ηγετών του G7) και στις 12 Ιουνίου στη Γερμανία, δύο ορόσημα που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να δώσουν συνέχεια στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό χρέος που -όπως επισημάνθηκε και χθες- συνεχίζονται με στόχο μια λύση ακόμη και στο και πέντε”.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, δήλωσε χθες το απόγευμα για το ζήτημα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσει η πίεση του ΔΝΤ για μία φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συμβιβαστεί με την πολύ πιο περιορισμένη παρέμβαση που επιθυμεί το Βερολίνο και αναδεικνύει ως θετική εξέλιξη την παραμονή του ΔΝΤ σε τεχνικό ρόλο (όπως είναι και σήμερα στο 3ο μνημόνιο).

Το χρονικό όριο τοποθετείται αυτή τη στιγμή στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου όπου θα συμμετάσχει και η Λαγκάρντ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως των Θεσμών για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί ως τις 14 Ιουνίου ώστε να υπάρχει ΦΕΚ ως τις 21 του μηνός που συνεδριάζει το Eurogroup.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022 το οποίο προβλέπει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν αθροιστικά τα 7,9 δις ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για φέτος και τα επόμενα τέσσερα έτη. Ενδεικτικά, το 2022 το πλεόνασμα εκτινάσσεται στο 5,19%..

Keywords
Τυχαία Θέματα