ΠΑΓΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ – QE ΒΑΖΟΥΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

00:19 2/6/2017 - Πηγή: BankWars

Το Βερολίνο και ο Β.Σόιμπλε σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε όσους, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί, ζητούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Βερολίνο και ESM, σε κοινή γραμμή, πιέζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το χρέος

μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018. Στους κύκλους αυτούς κερδίζει έδαφος η άποψη που λέει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειώνεται όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, ο Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο, είπε συγκεκριμένα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε. Η μεταφορά του βάρους στα ασθενέστερα στρώματα δεν έχει καμιά σχέση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είπε χαρακτηριστικά «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ

«Οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων.

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΒΑΖΕΙ ΠΑΓΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ…

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup» δήλωσε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE.

«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» .

Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός. Η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει».

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο …ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των λεγόμενων «5 σοφών» της γερμανικής οικονομίας είπε:

«Δεν πιστεύω ότι στις 15 θα αποφασιστούν ήδη μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κατά συνέπεια αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι διατεθειμένο να διαθέσει πόρους και άλλα δάνεια στην Ελλάδα. Αυτό οδηγεί σε μια συμβιβαστική φόρμουλα, βάσει της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει τυπικά στο πρόγραμμα, αλλά θα εκταμιεύσει χρήματα το 2018. (…) Η πρόταση κατατέθηκε ήδη κατά την τελευταία συνάντηση, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να τη δεχτεί. Τώρα όμως ενδεχομένως να βρεθεί λύση προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΓΚΙ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε εκ νέου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, αλλά ελαφρώς «χαλαρή» για τη Γερμανία.

Τα «πυρά» του κ. Σόιμπλε έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο το Βερολίνο έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα