Παγκόσμιο σοκ για τους νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο – Σείεται η Ευρώπη

Σείεται η Ευρώπη που μόλις τώρα κατάλαβε, με την τραγωδία των 700 νεκρών μεταναστών, ότι κάτι επιτέλους πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού και φυσικά πολιτικού προβλήματος.

Την οργάνωση κοινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μια

πρώτη συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Μονγκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους», ενώ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων.

Φ.ΟΛΑΝΤ: ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούνμέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, “θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει “να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων”, “να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις” στην περιοχή “και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.

“Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

“Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό”, πρόσθεσαν.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.

“Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ “πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΣΟΥΛΤΣ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»;

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει ότι «ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάθε μέρα που καθόμαστε άπραγοι και παρακολουθούμε πώς άνθρωποι αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων διακινητών και πεθαίνουν στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, έχουμε όλο και μεγαλύτερη ευθύνη».
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, «η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα και πρέπει να κάνει περισσότερα». «Είναι ντροπή και μια ομολογία αποτυχίας το πόσες χώρες αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το πόσα λίγα χρήματα παρέχουμε για αποστολές διάσωσης» επισημαίνει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας τη συνεργασία ανάμεσα στις αρχές στην περιοχή της Μεσογείου και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη και καταλήγει σημειώνοντας ότι «χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου».

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ


Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών, απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους..πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες.Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα