Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία του φυλοδυτικού Ρώσου πολιτικού Βιτάλι Νέμτσοφ

Η δολοφονία ενός εκ των ηγετών της ρωσικής, φυλοδυτικής αντιπολίτευσης,του Βιτάλι Νέμτσοφ, το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Κρεμλίνο, όταν επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Νέμτσοφ, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στο στήθος και στα πόδια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου.

Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση,

ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι “το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική”. “Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή “με αμερόλπητο τρόπο”.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Μπαρίς Νεμτσόφ ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Ρωσίας , αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: “(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη”, έγραψε στο Facebook.

Η ελληνική αντίδραση

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα Δανάη Κουμανάκου, θα μεταβεί, στις 17:00 (τοπική ώρα), στον τόπο της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, όπου μαζί με όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στη Μόσχα, θα αποθέσει άνθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα