Π. Σκουρλέτης: Ωμός εκβιασμός από την Eldorado για τις Σκουριές

Για ωμό εκβιασμό απέναντι στην κυβέρνηση κατηγορεί την καναδική εταιρεία Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η Eldorado έκανε ένα «πολιτικό παιχνίδι», καθώς όπως είπε, «συναντήθηκε την τελευταία στιγμή με την κυβέρνηση» ανακοινώνοντας τα αιτήματα της και ζητώντας να της δοθούν οι άδειες που είχε υποβάλλει το Δεκέμβριο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει να απολύει εργαζόμενους.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, το Δημόσιο έχει δικαίωμα να αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα εντός 60 ημερών ενώ κατηγόρησε την εταιρεία ότι «είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το υπουργείο δεν έχει σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα με τα οποία όλοι συμμορφώθηκαν».

Όμως ο κ.Σκουρλέτης τόνισε ότι «ένα έργο έχει “πολλές φάσεις” και η κάθε φάση αξιολογείται κάθε φορά με βάση την κείμενη νομοθεσία».
«Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν επενδύσεις, κάτω ωστόσο από όρους και προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να μην αντιτίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας» είπε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχομένως η στάση της εταιρείας είναι απόρροια των οικονομικών προβλημάτων και της συγκυρίας που αφορούν στις τιμές του χρυσού.

Όσον αφορά το αγροτικό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο τρόπος αντιμετώπισής του ήταν γνωστός από τον Αύγουστο και ότι «δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για γνωστά μέτρα».

Ο κ.Σκουρλέτης εκτίμησε ότι το κρίσιμο για τον αγροτικό κόσμο είναι το κόστος παραγωγής, το ακριβό λίπασμα και το καύσιμο και εκεί οφείλει το υπουργείο να παρέμβει, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ενσωματώσουν το κόστος στα έξοδά τους και να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα.

Για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού ο υπουργός έκανε λόγο για διαδικασία αναμόρφωσής του ως νέα πραγματικότητα που έρχεται ως αποτέλεσμα ληστρικής επίθεσης στα αποθεματικά των ταμείων μέσω του PSI ή των δομημένων ομολόγων, ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά δεν τα κατάφερε και πλέον θα πρέπει να μειώσει την ασφαλιστική δαπάνη για φέτος.

Όσον αφορά το θέμα της παράτασης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πέρα από το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κ.Σκουρλέτης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται έξω από το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και πως πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος της παρουσίας του, καθώς ούτως ή άλλως λήγει τον Μάρτιο η χρονική του δέσμευση με το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα