Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: “Δεν θα γίνουμε απλά εφαρμοστές του μνημονίου” – Οριστική λύση για την πρώτη κατοικία αναζητά το υπουργικό

(upd)«Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές που προσδοκά η ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες θα αφήσει ριζοσπαστικό δείγμα γραφής», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν θα γίνουμε απλά εφαρμοστές του μνημονίου, θέλουμε να αλλάξουμε κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Ο στόχος δεν είναι

να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας αλλά να πετύχουμε βαθμιαίες αλλαγές στη διοικητική μεταρρύθμιση, την υγεία, τις εργασιακές σχέσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ότι «αποδεικνύεται ότι με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε στόχους πείθοντας εταίρους και κερδίζοντας συμμάχους».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει αισιόδοξο για συμφωνία με τους δανειστές τα επόμενα 24ωρα, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Τα «κόκκινα» δάνεια και η προσφυγική κρίση πρόκειται να συζητηθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η επίμονη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών δεν οδήγησε σε εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έπιασε τόπο και ότι η προεργασία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Μαξίμου με την ενδελεχή ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Αθήνα λειτούργησε ενισχυτικά για την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου πρόκειται να αναζητηθεί μια καταληκτική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτως ώστε τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης.

Πως σχολίασε το Μαξίμου το χθεσινό Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα