ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Ρούτε πρώτο οχυρό της Ευρώπης στην ακροδεξιά

Βουλευτικές εκλογές βαρύνουσας σημασίας για την Ευρώπη, την Τετάρτη στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με τα θέματα της μετανάστευσης και της ανόδου της άκρας δεξιάς να κυριαρχούν, η προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία σημαδεύτηκε το σαββατοκύριακο από την κρίση με την Τουρκία.

Η ένταση κλιμακώθηκε με την απαγόρευση στους τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στο Ρότερνταμ.

Υποψήφιος για τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία ο φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε

προσπαθεί να απωθήσει τον ακροδεξιό Γκεερτ Βίλντερς.«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Βίλντερς να είναι πρώτη δύναμη όταν θα ξυπνήσουμε στις 16 Μαρτίου», δήλωσε στο δίκτυο NOS της δημόσιας τηλεόρασης ο ολλανδός πρωθυπουργός.«Είδαμε να γίνεται το Brexit. Τα μεσάνυκτα θεωρούσαμε ότι δεν θα γίνει. Το ίδιο είδαμε με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Peilingwijzer, που συνδυάζει τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών ερευνών της κοινής γνώμης, το κόμμα του πρωθυπουργού, το Φιλελεύθερο Λαϊκό και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD), έρχεται στη πρώτη θέση με 16% της πρόθεσης ψήφου και καταλαμβάνει 23 έως 27 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο. Πολύ μακριά από τις 40 που διαθέτει σήμερα.

Μεγάλος αντίπαλός του, έχοντας ποντάρει στο αντιμεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, ο Γκεερτ Βίλντερς είδε τις τελευταίες εβδομάδες το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) να υποχωρεί στο 13% της πρόθεσης ψήφου και να καταλαμβάνει 19 έως 23 έδρες. Γνωστός για την αντι-ισλαμική του ρητορική, ο Βίλντερς υπόσχεται ότι , εάν γίνει πρωθυπουργός, θα κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, θα απαγορεύσει την πώληση του κορανίου, θα κλείσει τα τζαμιά.

Ομως η συμμετοχή συνολικά 28 κομμάτων στις ολλανδικές εκλογές μπορεί να διαμορφώσει ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, γεγονός που θα σημαίνει ότι ο σχηματισμός της επόμενης ολλανδικής κυβέρνησης μπορεί να είναι και υπόθεση αρκετών μηνών. Πολλά κόμματα έχουν δεσμευθεί να αρνηθούν οποιαδήποτε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα του Γκεερτ Βίλντερς.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Τετάρτης μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικά πολιτικά παζάρια, στα οποία ο ρόλος των μικρών κομμάτων μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας, όπως το οικολογικό κόμμα GroenLinks του Μαροκινής καταγωγής Γέσε Κλάβερ που θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές το αρχετυπικό αντίθετο του βουλευτή αντι-ισλάμ.

Ερωτηματικό από τις δημοσκοπήσεις, το αν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Εργατικού Κόμματος, θα εκλεγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα