ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! – ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

(upd) Αύριο, Πέμπτη, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ πυρετώδεις διαβουλεύσεις ξεκινούν σήμερα στις 15.00 στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα στο Παρίσι, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Τα κλιμάκια της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα ξεκινήσουν αύριο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

όπου θα μεταβούν για ενημέρωση σχετικά την εικόνα των δημόσιων οικονομικών επί της νέας κυβέρνησης.

Τι θα γίνει σήμερα με τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων; Αν παραμείνει η εκκρεμότητα στη διαδικασία του ελέγχου, οι πιθανότητες να αυξηθεί το όριο του ELA την Πέμπτη από την ΕΚΤ μειώνονται δραματικά. Ήδη η ΕΚΤ απαγόρευσε στις τράπεζες να αγοράζουν επιπλέον έντοκα και ακολούθησε η απαγόρευση να χρηματοδοτούν εταιρίες που συμμετέχει το Δημόσιο.

Την ομάδα Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες, συγκροτούν, εκτός από τον κύριο Χουλιαράκη, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης, η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.

Για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Η διπλή διαπραγμάτευση (πολιτική και τεχνική) διεξάγεται πλέον υπό την σκιά των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε πως η Αθήνα χρονοτριβεί σαν να μην έχει συναίσθηση ότι σπαταλήθηκε χρόνος χωρίς ουσία, ενώ πληθαίνουν φωνές και δημοσιεύματα από το εξωτερικό που προειδοποιούν και για κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών στη χώρα μας στις επόμενες μία, δύο ή τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.

Μέχρι και το μεσημέρι εχθές όμως, οποιονδήποτε εκπρόσωπο των τριών θεσμών και αν ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον, έλεγε πως την Τετάρτη θα καταφτάσουν στην Αθήνα ειδικοί απεσταλμένοι, με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία και να ελέγξουν την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εθνική Οικονομία, ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές. Το απόγευμα όμως (γύρω στις 4 ώρα Ελλάδος) ξαφνικά όλα αυτά ακυρώθηκαν.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΘΗΝΑ – ΒΕΡΟΛΙΝΟΠ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει σε Αθήνα και Βερολίνο στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup και εν όψει της έναρξης των τεχνικών διαπραγματεύσεων αύριο.

Όλα ξεκίνησαν από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση σήμερα απέναντι στην Αθήνα και αναφέρθηκε με απαξιωτικό ύφος στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον χαρακτήρισε ανόητα αφελή και δήλωσε ότι ψάχνει για εχθρούς, αναφερόμενος στον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί δημοψηφίσματος, για τις οποίες πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις.

Επίσης ο Σόιμπλε εμμένει στη χρήση των όρων «μνημόνιο» και «τρόικα», επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο νεύρων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Γερμανία απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της ακροατήριο, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το ειρωνικό ύφος που επέλεξε σήμερα ο Γερμανός αξιωματούχος.

Οι νέες δηλώσεις Σόιμπλε, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά.

Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση, σημειώνει ο κ. Παππάς, ο οποίος τονίζει πως ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Ο Παππάς τονίζει ακόμη πως είναι σαφές πως οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει, όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης, επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει ότι: Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα