Οικονομία – Τράπεζες στην εντατική – Κρίσιμες ώρες – Τα κόμματα ερίζουν για το ποιός θα είναι ο διαχειριστής της (εναπομείνασας) περιουσίας

Βαριά ασθενής, μετά από τρείς απανωτές εγχειρήσεις αναρρώνει στην εντατική. Επώνυμοι γιατροί κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Στον προθάλαμο της εντατικής, οι στενοί συγγενείς, που από …ενδιαφέρον για τη ζωή του έτρεξαν στο νοσοκομείο, έβγαλαν μαχαίρια! Τσακώνονται άγρια, απειλώντας ο ένας τον άλλον με …άπλυτα του παρελθόντος τους, για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι στην περιουσία που ΘΑ τους αφήσει ο βαριά ασθενής, αν πεθάνει!

(Στο μεταξύ, όλοι έχουν ξεχάσει, ότι η περιουσία που σήμερα ανήκει στον ασθενή και τη διαχειρίζεται, δημιουργήθηκε σε βάθος χρόνων, με αντίξοες συνθήκες…)

Αυτή

περίπου είναι η κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.

Τρία μνημόνια που εξανέμισαν τις περιουσίες τω πολιτών, που με κόπο δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές, δεν κατέστη δυνατόν να συναιτίσουν το “αδηφάγο” πολιτικό σύστημα.

Και πάνω στην ώρα που ο …ασθενής αναρρώνει στην εντατική (σ.σ. το ίδιο περίπου συνέβη και το 2014), έρχεται ο οικογενειακός καβγάς για την μετά θάνατον κληρονομιά.

Η τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση της οικονομίας από τους “θεσμούς”, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, η ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, το Σκοπιανό και ο,τιδήποτε άλλο που αφορά στην καθημερινότητα και το αύριο των πολιτών, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Είναι τέτοιο το μένος κατά του “παλαιού πολιτικού συστήματος” σε κυβερνητικούς κύκλους, ώστε πολλοί, ήδη κάνουν λόγο για τα επόμενα “σκάνδαλα” ή σκάνδαλα που θα βγουν στη φόρα και θα αφορούν τραπεζίτες για δάνεια – χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος σε εκδότες, επιχειρήσεις και κόμματα, ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλη μία φαρμακευτική εταιρεία με παρεμφερείς πρακτικές με αυτές της Novartis κα.

–Ποιός ασχολείται με τους κινδύνους που εξ αιτίας και της διεθνούς αβεβαιότητας θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο; Χθες ο υπουργός Οικονομικών, στην κομματική συγκέντρωση στο ΕΒΕΑ, είπε μεταξύ άλλων: “Βγαίνοντας από το πρόγραμμα θα έχουμε και προβλήματα και σκαμπανεβάσματα να αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε την κοινωνική γείωση που μας δίνει ένα κόμμα της Αριστεράς που ξέρει συνεχώς να συζητάει με την κοινωνία”.

–Ποιός ασχολείται με τα κρατικά ομόλογα που παρουσιάζουν εξ αιτίας της διεθνούς αβεβαιότητας, μεγάλη επιδείνωση; Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,65% που είναι το χαμηλό έφθασε στο 4,28%. Το 7ετές που εκδόθηκε μετά πολλών επαίνων στο 3,5%, έφθασε και πάνω από το 4%.

-Ποιός ασχολείται – και καταλαβαίνει – ότι αν δεν επανάλθει η σταθερότητα διεθνώς, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα τα πλησιάσει κανένας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό κλίμα και το Χρηματιστήριο; Ποιός δεν καταλαβαίνει ότι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε και πάλι χώρα υψηλού ρίσκου, που μπορεί να δυναμιτίσει την ομαλή και …καθαρή έξοδο στις αγορές; Ότνα μάλιστα, καλώς ή κακώς (μένει να αποδειχθεί αυτό) επιμένουμε στην άποψη πως δεν χρειαζόμαστε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στην έξοδό μας, γιατί τα καταφέρνουμε και μόνοι μας;

-Ποιός ασχολείται με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί που έρχεται στην Αθήνα στις 27-28 Φεβρουαρίου για κρίσιμες συναντήσεις με την Τράπεζα Ελλάδος και τους τραπεζίτες που θα καθορίσουν τις κινήσεις που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;

–Ποιός ασχολείται με το eurogroup στις 19 του μήνα για την δόση των 5,7 δισ. και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους;
Στις 22 Φεβρουαρίου φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και στις 26 οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου.

-Ποιός ασχολείται με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον που θα καθορίσει τα πάντα σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στην ελληνική “περιπέτεια”;

Η περιουσία του ασθενούς που βρίσκεται στην εντατική ανήκει στον ίδιο. Στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα και στους Έλληνες! Κανένας …συγγενής δεν την δικαιούται. Το μόνο δικαίωμα που έχουν είναι να ελέγχουν τους διαχειριστές και να συζητάνε (χαμηλοφώνως, καθότι βρίσκονται σε προθάλαμο εντατικής) τρόπους καλύτερων αποδόσεων.

ΑΠΟΨΗ: Να αφεθεί η Δικαιοσύνη, χωρίς ΚΑΜΙΑ παρέμβαση ΚΑΝΕΝΟΣ να κάνει τους ελέγχους της. Nα επισπευσθούν οι όποιες δίκες ώστε να ξεμπερδεύουμε από τις “δολοφονικές” επιθέσεις κατά προσώπων, είτε είναι αυτοί ύποπτοι, είτε είναι ανώνυμοι – “κουκουλοφόροι” μάρτυρες. Να τιμωρηθούν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ εκείνοι που στο οποιοδήποτε σκάνδαλο ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ πως είχαν ίδιο όφελος. Να μην μετατραπεί η πολιτική ζωή της χώρας σε σήριαλ τύπου …Τατουάζ που παίζεται στην τηλεόραση του Alpha.

Και κάτι τελευταίο: Δεν μπορεί να έχουν πατέρα ή πατέρες όλα τα στραβά και τα ανάποδα που συνέβησαν στη χώρα από το έτος 2000 μέχρι το 2014 και να είναι …ορφανά χωρίς πατέρα ή πατέρες όσα συνέβησαν αμέσως μετά. Είτε είναι 80, είτε είναι 100, είτε είναι 200 τα δισεκατομμύρια που κατά Βάιζερ και ευρωπαίους αξιωματούχους μας κόστισε το πρώτο εξάμηνο του 2015, είναι πολλά λεφτά. Όπως βέβαια, είναι πολλά και τα 23 δισ. που μας κόστισε η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων πριν.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα