Οι τράπεζες θύματα της κόντρας ΔΝΤ – ΕΚΤ – Μεγάλο πολιτικό και οικονομικό θέμα

Στις συμπληγάδες της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ βρίσκονται παγιδευμένες οι τράπεζες, εν όψει της τρίτης κρίσιμης αξιολόγησης.

Η επιμονή του ΔΝΤ για νέους ελέγχους AQRs που ίσως οδηγήσουν τις συστημικές τράπεζες σε μια 4η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 10 δισ. ευρώ,

προκαλεί αμφιβολίες στους καταθέτες που δεν επιστρέφουν τις καταθέσεις τους. Παράλληλα στέλνει αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές που κρατούν τις μετοχές των τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αξιολόγησης, διαμηνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Μάλιστα ο διοικητής της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το ΔΝΤ και αν το επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Ν. Καραμούζη, ο οποίος παρουσία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έθεσε το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην παροχή πιστώσεων ζητώντας να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και να σταματήσουν οι πολιτικές αγκύλωσης σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούνιο του 2017, ο δείκτης NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35,0%.

Σημειώνεται ότι τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους στην ΕΚΤ και τον SSM για τα NPLs και NPEs, στόχους τους οποίους ήδη το ΔΝΤ θεωρεί φιλόδοξους.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται στην Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις του Ταμείου. Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες θα φουντώσει μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου).

Τράπεζες και οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκος και δύσκολες και ότι οι απιτήσεις που εγείρει το ΔΝΤ απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Οι επιπτώσεις από μια 4η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι αρνητικές για την οικονομία και το κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτώμενος κατά τη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ αν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και τόνισε ότι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019.

Ωστόσο η διελκυστίνδα για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, πόσα και από ποιες πηγές, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σκόπελο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα