Οι Ολλανδοί έκλεισαν την πόρτα στην ακροδεξιά και τους πολέμιους του ευρώ – Νίκη Ρούτε – Ήττα Ντάισελμπλουμ

Μεγάλη ανάσα για την Ευρώπη η επικράτηση – και μάλιστα άνετη – των φιλοευρωπαικών δυνάμεων στις εκλογές της Ολλανδίας. Οι ευρωσκεπτικιστές, οι πολέμιοι του ευρώ και οι ακροδεξιοί ξενοφοβικοί που προσπάθησαν να φέρουν στην κορυφή της ατζέντας την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.,υπέστησαν μεγάλη ήττα.
Ήττα – συντριβή και για το κεντροαριστερό κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με καταμετρημένο το 93.3% των ψήφων, το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε κερδίζει

33 έδρες, το PVV του Βίλντερς κερδίζει 20 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι κεντρώοι (D66) δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 έδρες, ενώ το Εργατικό κόμμα PvdA, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ πέφτει στις 9 έδρες από τις 38 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές. Μπροστά του είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks) του Γέσε Κλάβερ που αύξησε σημαντικά τη δύναμή της με 14 έδρες στο κοινοβούλιο. Στο Άμστερνταμ, η Πράσινη Αριστερά είναι το πρώτο κόμμα.

«H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού», δήλωσε σε ομιλία του ο Μαρκ Ρούτε υπογραμμίζοντας ότι μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό.

«Τώρα δίνουμε την μάχη για την δεύτερη θέση. Είμαστε μεταξύ των νικητών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Εχουμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Πιστεύω ότι η επιρροή μας στην προεκλογική εκστρατεία και τα εκλογικά προγράμματα ήταν σημαντική. Εδώ είμαι εγώ εάν με χρειάζονται στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού» δήλωσε ο Βίλντερς μετά τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δήλωση του μετά τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε “Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ.”

Μια πρώτη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στηριγμένη στο exit Poll, εκτιμά ότι υπάρχουν δύο σενάρια για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στη Βουλή των 150. Το πρώτο θα μπορούσε να είναι αυτό του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες, ενώ το δεύτερο αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

Η σύγκριση μεταξύ των εδρών που «έδωσε» σε κάθε κόμμα τα exit poll με εκείνες που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2012.

Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 81%, σύμφωνα με τα exit poll, που είναι η υψηλότερη τα τελευταία 31 χρόνια. Μάλιστα, εκλογικά τμήματα στη Χάγη έμειναν ανοιχτά και μετά τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα), που είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι κάλπες, καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων.

ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Κερδίζει ο Ρούτε με 31 έδρες – Η ακροδεξιά του Βίλντερς με 19 έδρες

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Σύμφωνα με το πρώτο exit poll που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

VD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα του Μαρκ Ρούτε : 31 εκ των 150 εδρών.
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία Βίλντερς: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66 Φιλοευρωπαικό κόμμα – 19 έδρες

Εργατικό Κόμμα (PvdA) στο οποίο ανήκει και ο Ντάισελμπλουμ -9 έδρες

GroenLinks (GL) – Οικολόγοι – 16 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) -14 έδρες

http://www.bankwars.gr/%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%8c%ce%bd-%cf%86%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1/

Keywords
Τυχαία Θέματα